Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Františka Matíka privezú na Slovensko
Zdielať na

Františka Matíka privezú na Slovensko

BRATISLAVA / Františka Matíka privezú na Slovensko. Odsedí si tak svoj trest, ktorý mu v neprítomnosti uložili naše súdy. Je spoluzodpovedný za machinácie v kauze nebankových subjektov. Po 14-ročnom úteku ho zadržala pred rokom srbská polícia. Vydajú ho teraz.

Fero Branik. To bola jeho prezývka v Srbsku, kde stihol na úteku s Rumunkou Máriou splodiť dve deti a zmeniť svoju identitu aj vzhľad. Ukrýval sa 14 rokov. Pred rokom ho chytili, ale vydajú ho až teraz.

"V pondelkovom telefonickom rozhovore mi minister spravodlivosti Srbskej republiky pán Nikola Selakovič povedal, že pondelkovým dňom podpísal dokument o vydaní," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Požiadal o azyl

Tesne pred Silvestrom, teda skoro po roku, súd definitívne rozhodol. "Prekážka v podstate by tam nemala byť žiadna, tento proces vydania by mal byť ukončený najneskôr 28. januára, kedy už skončí ročná lehota," informuje advokát Františka Matíka Jozef Sabóo.

František Matík sa snažil využiť všetky právne kroky na to, aby ho na Slovensko nevydali, alebo aby to aspoň trvalo čo najdlhšie. Požiadal dokonca o azyl. Muž právoplatne odsúdený na Slovensku sedel v Srbskej vydávacej väzbe skoro rok. Prečo celý proces trval tak dlho, nevie ani minister.

"To je otázka, na ktorú ja neviem odpovedať," tvrdí Borec. "Proces samotného prevzatia osoby od cudzích orgánov je na orgánoch Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a z bezpečnostného hľadiska ho bližšie špecifikovať nebudeme," tvrdí hovorca przídia Martin Wäldl.

Oficiálne o vydaní naša polícia ešte nevie. Prevoz bude podliehať mimoriadne prísnym bezpečnostným opatreniam.

Pozrite si reportáž redaktorka Dáriusa Haraksina:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy