Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Františka Matíka priviezli na Slovensko v sprievode kukláčov
Zdielať na

Františka Matíka priviezli na Slovensko v sprievode kukláčov

BRATISLAVA / František Matík, ktorý je zodpovedný za krach nebankovej spoločnosti Horizont, je na Slovensku. Vládnym špeciálom ho priviezli zo srbského Belehradu v sprievode kukláčov.

Františka Matíka polícia zadržala 28. januára 2015 na základe medzinárodného zatykača, ktorý vydal Špecializovaný trestný súd v Pezinku pre trestný čin podvodu.

Matíka odsúdili na 11,5 roka. Matík z lietadla putoval do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave.

"Dnes ráno slovenská polícia letela špeciálom Ministerstva vnútra do Belehradu pre osobu, ktorú nám vydávala srbská strana," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Trinásť rokov na úteku

Matíkovo vydanie zo Srbska podpísal srbský minister spravodlivosti minulý týždeň. Ešte v roku 2007 ho odsúdil Špeciálny súd. Matík bol na úteku od roku 2002.

"Aj keď veľmi dlho to trvalo, ale je to naplnenie spravodlivosti a vidíme, že aj v ťažkom a zložitom prípade, ako bola kauza BMG Invest, že prichádza nakoniec k spravodlivosti," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Františkovi Matíkovi nevyšiel ani istý pokus, ako svojmu vydaniu na Slovensko zabrániť. "Tento týždeň nám Srbsko definitívne zamietlo žiadosť o azyl," uviedol Matíkov advokát Jozef Szabó.

Františka Matíka priviezli vládnym špeciálom, po celý čas mal spútané ruky:

polícia SR

Príchod Františka Matíka mapovali reportéri David Mimra a Ján Baček:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy