Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Chlapček zomrel len dve hodiny po pôrode, rodičia sú bezradní
Zdielať na

Chlapček zomrel len dve hodiny po pôrode, rodičia sú bezradní

HUMENNÉ / Rodiča z Kamenice nad Cirochou, ktorí v apríli krátko po pôrode prišli o svojho syna, stále nevedia, prečo vlastne zomrel. Polícia trestné stíhanie zastavila, Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou pochybenie nezistil. Stále však nie je jasné, čo sa vlastne stalo. Rodičia preto prokuratúre adresovali sťažnosť.

Stalo sa to v polovici apríla. Malo to byť druhé dieťa rodičov z Kamenice nad Cirochou. Dve hodiny po narodení však chlapček zomrel. Polícia vypočúvala svedkov, prípad skúmali aj znalci z odboru zdravotníctva.

"V tomto štádiu vyšetrovania bližšie a podrobnejšie informácie k samotnému obsahu posudku nie je možné zverejniť," uviedla k prípadu policajná hovorkyňa Jana Migaľová.

Opuch mozgu

Rodičia sa obrátili aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten však podnet nakoniec vyhodnotil ako neopodstatnený. "Zdravotná starostlivosť bola pacientke a novorodencovi zo strany dohľadaného subjektu poskytnutá správne," upresnila stanovisko Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou jeho hovorkyňa Soňa Valašíková.

Podľa správy obhliadajúceho lekára a patológa chlapček zomrel v dôsledku opuchu mozgu pri vnútrolebečnom krvácaní. Na telíčku mali nájsť aj závažné poranenia hlavy, krku a trupu. Tie mali podľa nich vzniknúť pri samtonom pôrode. Závery Úradu sú však iné.

"Tento prípad posudzovali aj prizvaní konzultanti z medicínskych odborov gynekológia a pôrodníctvo a neonatológia, ktorých stanoviská samozrejme úrad zohľadňoval," dodala Soňa Valašíková.

Vyšetrovanie prokuratúry

Nielen úrad, no ani polícia porušenie zákona nezistili. Rodičia sa však nevzdávajú. Polícia tento prípad vyšetrovala ako trestný čin ublíženia na zdraví. Po pol roku ale stíhanie zastavili. Rodičia sa preto so sťažnosťou obrátili na prokuratúru.

"Okresná prokuratúra v Humennom obdržala sťažnosť poškodených. Touto sťažnosťou sa bude zaoberať a v zákonnej lehote rozhodne," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák. Nemocnica, v ktorej chlapček zomrel, prípad nekomentuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy