Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Jaroslava prepustili z väzenia, ešte v ten deň napadol brata
Zdielať na

Jaroslava prepustili z väzenia, ešte v ten deň napadol brata

RUŽOMBEROK / V auguste sa 46-ročný Jaroslav vyhrážal svojim susedom smrťou. Mal ich okolo bytovky v Ružomberku naháňať s nožom v ruke. Susedia aj rodina si vydýchli, keď agresívneho muža vzali do vyšetrovacej väzby. Znalci z odboru psychiatrie ho však uznali za nepríčetného a trestné stíhanie zastavili.

"Na dvere mi klopal s nožom v ruke. Ja som mu neotvoril lebo som už vedel, že mu šibe. Aj po policajnej hliadke hádzal fľaše a kričal na ňu," povedal ešte v auguste 2015 pre televíziu JOJ Miroslav Zigo - jeden z obyvateľov bytovky.

Následne sa 46-ročný Jaroslav zamkol v byte. Ráno, už krotký ako baránok odišiel v sprievode hliadky na policajné oddelenie. Sudca schválil návrh na jeho väzobné stíhanie. Susedia aj Jaroslavovi príbuzní zostali v šoku, keď sa ani nie po štyroch mesiacoch vrátil domov.

Nepríčetnosť

"Trestné stíhanie bolo zastavené, lebo obvinený nebol v čase činu pre nepríčetnosť trestne zodpovedný. V znaleckom posudku znalci - psychiatri uviedli, že považujú za dostatočné uloženie ochranného liečenia ambulantnou formou. Vzhľadom k tomu ho prokurátor Okresnej prokuratúry Ružomberok prepustil z väzby na slobodu," uviedol k prípadu hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Milan Cisárik.

Podľa expertky na trestné právo Lucie Kurilovskej, prokurátor ani inú možnosť nemal. "Keď bol vyšetrený duševný stav, na základe ktorého sa konštatuje nepríčetnosť, prokurátor musí zastaviť trestné stíhanie," dodala Kurilovská.

Napadol rodinu

Jaroslav však nevydržal na slobode ani 24hodín. Hneď, ako ho prepustili z väzby, museli v bytovke na Tatranskej ceste opäť zasahovať policajti. "Brat ma napadol v obývačke. Vyhrážal sa mi smrťou, zas to isté. Máme 88-ročnú babičku, je síce chorá ale vitálna. Takmer umrela," povedal Jaroslavov brat Miroslav.

"V súčasnosti je Jaroslav M. opätovne obvinený za nový skutok a zadržaný políciou," upresnil hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Milan Cisárik.

Scenár sa tak opakuje a Ružomberčan zostáva vo vyšetrovacej väzbe. Je viac ako isté, že sa budú v rámci nového trestného konania robiť nové znalecké posudky, bude možné pribrať aj nových znalcov psychiatrov.

Nebezpečný muž

"Respektíve dať aj podnet na preverenie pôvodného znaleckého posudku určitou stavovskou organizáciou. Znalec tým veľa riskuje, pretože môže byť vylúčený z tej komory," upozorňuje Lucia Kurilovská.

Podľa Jaroslavovho napadnutého brata, znalci týmto rozhodnutím zmarili jeho skutok. Ako keby nič nespravil. "Ten človek je môj brat ale je nebezpečný pre svoje okolie," myslí si Jaroslavov brat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy