Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ukrajinskému hackerovi hrozí v USA doživotie, pohyboval sa aj na Slovensku
Zdielať na

Ukrajinskému hackerovi hrozí v USA doživotie, pohyboval sa aj na Slovensku

KRAKOV / Mladého Ukrajinca zatkla poľská polícia, priamo na vianočných trhoch v Krakove. Dôvodom bola žiadosť americkej FBI, ktorá po mužovi pátrala už osem rokov. Zadržaný muž cestoval viackrát aj na Slovensku. V USA mu teraz hrozí doživotie.

Mladý Ukrajinec chcel spoločne so svojou rodinou stráviť Vianoce v poľskom Krakove. Na vianočných trhoch ho však zatkla miestna polícia.

Dôvodom sú jeho činy spred ôsmich rokov. Vtedy mal prostredníctvom takzvaného "phishingu" napadnúť americké vládne servery a na svoj súkromný účet si z nich údajne previedol značnú hotovosť.

Phishing je činnosť, pri ktorej sa podvodník snaží vylákať od užívateľov heslá - napríklad k bankovému úctu. "Mužovi sa podarilo získať najmenej 80 miliónov dolárov," uviedol hovorca poľskej polície Mariusz Ciarka.

Medzinárodný zločinec

Muž mal byť členom organizovanej zločineckej skupiny, ktorá pôsobí na Ukrajine a v minulosti viackrát pricestoval aj na Slovensko. "Keď sme muža zadržali bol veľmi prekvapený. Myslel si, že v Poľsku nemôže byť stíhaný za činy proti vláde Spojených štátov amerických," dodal policajný hovorca Ciarka.

Podľa Boguslawi Marcinkowskej z prokuratúry v Krakove sa zadržaný muž zúčastňoval napríklad pri praní špinavých peňazí alebo počítačových podvodov.

"Chceme sa poďakovať poľským kolegom za rýchlu a adekvátnu reakciu. Pomohli chytiť medzinárodného zločinca," píše sa v stanovisku Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Doživotie

Americká strana už požiadala o vydanie Ukrajinca na svoje územie. Podľa poľských zákonov mu ale hrozí miernejší trest.

"Najprísnejší trest, na aký ho môže súd poslať do väzenia v Poľsku je 20 rokov odňatia slobody,"  upresnila Marcinkowska z krakovskej prokuratúry.

V USA však zadržanému mužovi hrozí oveľa prísnejší trest. Podľa amerických zákonov mu hrozí doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy