Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Starosta Marianky, stíhaný za korupciu, sa vzdal mandátu
Zdielať na
Krimi

Starosta Marianky, stíhaný za korupciu, sa vzdal mandátu

BANSKÁ BYSTRICA / Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vo štvrtok vypočul starostu Marianky Radovana Juriku, ktorý je stíhaný za prijímanie úplatku. O návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na jeho vzatie do väzby rozhodol popoludní - Jurika bude stíhaný na slobode.

O osude starostu Marianky vo štvrtok rozhodoval sudca. Pred deviatou hodinou ráno ho príslušníci Národnej kriminálnej agentúry priviezli na pracovisko Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.  

Starosta Marianky Radovan Jurika je stíhaný za prijímanie úplatku.

Sudca rozhoduje o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o jeho vzatí do väzby.

Dôvodom je obava, že by mohol pôsobiť na svedkov a pokračovať v trestnej činnosti.

Vzdal sa mandátu

V prestávke neverejného zasadnutia starostov obhajca Martin Ribár uviedol, že jeho klient odmieta obvinenie z korupcie. Aby nepoškodil dobré meno obce, vzdal sa mandátu ešte pred podaním návrhu na väzbu.

Obhajca uviedol, že s občanmi, ktorí sa rozhodli darovať obci finančné prostriedky, boli uzavreté darovacie zmluvy a všetky sú zverejnené na internete. Dary boli riadne zaúčtované na účtoch obce, prípadne zaevidované v obecnej pokladnici. Financie starosta použil na rozvoj infraštruktúry obce.

Obec eviduje občanov, ktorí finančné dary dávali opakovane. Ak sa vyskytli prieťahy v stavebnom konaní, nebolo to preto, že žiadatelia neposkytli finančný dar, ale že nemali splnené potrebné náležitosti.

Obec Marianka tak čakajú nové voľby.

Žiadal dary

Polícia zadržala Juriku v pondelok a obvinila ho z korupciu.

Ten od obyvateľov, ktorí sa rozhodli postaviť si v obci dom, vyžadoval dary pre obec, hoci zákon také praktiky nepozná. Bez daru starosta odmietal vydať stavebné povolenie alebo kolaudačné rozhodnutie.

Polícia Jurika vyšetruje za tri skutky. Prvý sa mal stať ešte v roku 2011. Od stavebníka T. H. si mal starosta podľa Denníka N vyžiadať za bezproblémové stavebné konanie 1 700 eur, pričom prijatie chcel formálne legalizovať prostredníctvom darovacej zmluvy pre obec so slovami, že "je vo zvyku dávať obci dar a lepšie si zapamätám ľudí, ktorí dar obci poskytli‘“.

Stavebník zaplatil 700 eur. Ďalšie dva prípady sa stali v tomto roku. Vo februári si vypýtal rovnako za bezproblémové konanie dar od S. H. Tá úplatok uhradila bankovým prevodom.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy