Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Starostu Marianky obvinili z korupcie, bral dary pre obec
Zdielať na
Krimi

Starostu Marianky obvinili z korupcie, bral dary pre obec

Zdroj: SITA/ilustračné

MARIANKA / Polícia zadržala starostu obce Marianka Radovana Juriku a obvinila ho z korupciu. Informuje o tom Denník N s tým, že žiada od ľudí za vydanie stavebného povolenia dar pre obec.

K policajnej akcii na obecnom úrade došlo mesiac po tom, ako denník v spolupráci s nadáciou Zastavme korupciu informoval o korupčných praktikách starostu.

Dar ako podmienka

Ten od obyvateľov, ktorí sa rozhodli postaviť si v obci dom, vyžadoval dary pre obec, hoci zákon také praktiky nepozná. Bez daru starosta odmietal vydať stavebné povolenie alebo kolaudačné rozhodnutie.

Polícia Jurika vyšetruje za tri skutky. Prvý sa mal stať ešte v roku 2011. Od stavebníka T. H. si mal starosta podľa Denníka N vyžiadať za bezproblémové stavebné konanie 1 700 eur, pričom prijatie chcel formálne legalizovať prostredníctvom darovacej zmluvy pre obec so slovami, že "je vo zvyku dávať obci dar a lepšie si zapamätám ľudí, ktorí dar obci poskytli‘“.

Stavebník zaplatil 700 eur. Ďalšie dva prípady sa stali v tomto roku. Vo februári si vypýtal rovnako za bezproblémové konanie dar od S. H. Tá úplatok uhradila bankovým prevodom.

Starosta: pre dobro obce

V septembri žiadal dar dvetisíc eur za bezproblémové kolaudačné rozhodnutie od stavebníčky M. M. Dotyčná však dar odmietla zaplatiť. Jurikovi tak teraz hrozí podľa polície väzenie na päť až 12 rokov.

Radovan Jurika ešte v októbri napísal, že nie je ochotný účinkovať v takomto účelovo objednanom a podľa neho i platenom predstavení bez predchádzajúcej dohody o primeranom honorári. Ako starostovi mu podľa neho záleží na rozvoji obci. Obyvatelia dary podľa neho poskytovali výlučne dobrovoľne, v darovacích zmluvách však pritom boli aj úroky z omeškania.

Najčítanejšie správy