Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Strach, nedôvera, šikana. Učiteľka prehovorila o vydieraní riaditeľkou
Zdielať na
Krimi

Strach, nedôvera, šikana. Učiteľka prehovorila o vydieraní riaditeľkou

PREŠOV / Na základnej škole v Prešove opäť zasadala školská rada. Polícia jej riaditeľku obvinila z toho, že niekoľko rokov pod nátlakom nútila učiteľky, aby jej dávali časť zo svojich odmien. Všetci učitelia podľa odborov podpísali petíciu za jej odvolanie.

Rokovanie rady školy sa konalo za zatvorenými dverami, bez prítomnosti verejnosti. Po rokovaní nabrala odvahu jedna z učiteliek a prehovorila o téme, ktorej sa doteraz každý vyhýbal. O tom, ako to vyzeralo na škole od nástupu súčasnej riaditeľky.

Pracovný nástroj klamstvo

"Jej pracovným nástrojom bolo klamstvo, lenže veľmi neskoro sme to zistili pretože zavádzala koho zobrala do kancelárie sa s ním rozprávala a vlastne klamala všetkých," hovorí učiteľka.

Školská rada prišla s jednoznačným návrhom na odvolanie riaditeľky. "Rada školy prijala návrh na odvolanie v záujem dobrého chodu tejto školy," uviedol člen školskej rady Stanislav Kahanec. "Jeden z dôvodov je nespokojnosť zamestnancov, bola nám doručená petícia," tvrdí predsedníčka Rady školy Jana Kozelová.

Strach a nedôvera


"Naozaj tu bol strach, nedôvera. Nie medzi pracovníkmi, ale z nej. Ako náhle vstúpila do dverí, každý sa správal inak ako keď tu nebola," opisuje učiteľka.

"Boli preukázané prvky šikany a mobingu zo strany riaditeľky," uviedla predsedníčka rady školy Darina Nagyová. "Keď ste sa nebáli ozvať to jej veľmi vadilo a postupne potom išla na to prefíkane, celý kolektív proti vám postavila a potom išla po vás," tvrdí učiteľka.

Šikanu dokázal monitoring

O šikanovaní na pôde školy hovoria aj výsledky posledného monitoringu o sociálnej klíme na pracovisku. Zároveň však potvrdzujú, že napriek situácii na škole, si všetci učitelia poctivo plnia svoje povinnosti. Podľa dotknutých učiteľov však správanie riaditeľky malo neraz dopad aj na žiakov.

"Konkrétne v mojom prípade moja sestra tu mala dcéru a dcéra musela odísť lebo bolo navodené šikanovanie," dodáva učiteľka.

Obvinená riaditeľka skončila v priebehu posledných dvoch týždňov už dvakrát v policajnej cele. Súd ju v piatok popoludní prepustil na slobodu. Približne o dve hodiny neskôr sa začalo rozhodovať o jej pôsobení vo funkcii riaditeľky. Definitívne rozhodnutie je teraz na pleciach vedenia mesta.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy