Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nebezpečná práca hasičov. Termokamera pomáha zachraňovať životy
Zdielať na

Nebezpečná práca hasičov. Termokamera pomáha zachraňovať životy

LEŠŤ / Pre hasičov bol zásah v hoteli Junior v Demänovskej doline mimoriadne náročný - práca v zadymenom priestore je extrémne nebezpečná. Viditeľnosť takmer žiadna. Hasiči sa na takéto situácie musia špeciálne pripravovať.

V priestoroch, v ktorých vypukne požiar, často nevidieť ani na krok. Hustý dym okamžite zachváti celý objekt.  V budove, ktorú nepoznáme, môžeme ľahko stratiť orientáciu.

Špeciálne obleky a masky

Hasiči musia v takýchto prípadoch prehľadať všetky zasiahnuté miestnosti. Kráčajú pomaly takpovediac po kolenách, držia sa pri zemi, kde hľadajú ohrozené osoby. Dopredu sami netušia, čo ich tam čaká a koľko ľudí je vnútri.

"Sú tam rôzne splodiny, najmä kysličník uhoľnatý, tam stačí pár vdychov a človek sa dostáva do stavu bezvedomia," opisuje hasič Erik Piater. Zasahujú v špeciálnych oblekoch a vždy s dýchacími maskami na tvárach.

Termokamera

V priestoroch s prakticky nulovou viditeľnosťou je veľkým pomocníkom termokamera. Voľným okom sú v dyme neviditeľní. Pravidelne robia všetci slovenskí hasiči výcvik na Lešti každé dva-tri roky. "Máme metodiky a nacvičujeme, aby sme boli plne pripravení," dodáva hasič Piater.

Pozrite si zásah hasičov zachytený v reportáži Kataríny Kováčikovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy