Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šéf vydieračov neprišiel na súd, pokazilo sa mu auto
Zdielať na
Krimi

Šéf vydieračov neprišiel na súd, pokazilo sa mu auto

PEZINOK / Odsúdený šéf vydieračskej skupiny Miroslav Štvrtecký dnes neprišiel na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Ako súd informoval jeho obhajca, počas cesty sa mu v Maďarsku pokazilo auto, čo mu oznámil telefonicky.

Na pojednávanie, ktoré malo rozhodnúť o výške trestu tak prišli len piati členovia Štvrteckého skupiny - Rastislav Zajc, Jozef Fila, Jozef Held, Martin Jamrich a Zdeňek Uhlíř.

Ďalší dvaja požiadali o konanie v neprítomnosti a po zvyšnom členovi polícia pátra.

Posledná šanca

Štvrteckého navrhol prokurátor vyčleniť na samostatné konanie. "Treba aj preskúmať, či neexistujú v tomto prípade podmienky na vydanie zatykača," povedal.

Súd sa rozhodol proces odročiť na 29. septembra. Podľa predsedu senátu chce dať Štvrteckému možnosť ukázať, že sa chce zúčastniť na hlavnom pojednávaní.

V prípade, že sa nezúčastní ani na ďalšom pojednávaní a nepredloží súdu relevantný dôkaz o príčinách dnešnej neprítomnosti, súd podľa predsedu senátu pripúšťa aj väzobné stíhanie.

Odsúdený vydierač

Miroslava Štvrteckého, ktorého vydieračská skupina pôsobila prevažne na Záhorí, už Špecializovaný trestný súd právoplatne odsúdil na 24 rokov väzenia. Trest mu vymerali v roku 2010 a vo februári 2011 ho potvrdil aj najvyšší súd.

Vo väzení už vydierač strávil deväť rokov. Tam aj požiadal o obnovu konania, čomu Špecializovaný trestný súd 15. júna tohto roku vyhovel. Povolili mu ale len konanie pre rozhodnutie o výške trestu, nie pre rozhodnutie o vine. Voči tomuto rozhodnutiu sa odvolal, a tak o obnove konania rozhodoval senát najvyššieho súdu. Aj ten nakoniec povolil obnovu konania, tiež ale len pre rozhodnutie o výške trestu.

Pochybenie súdu

Spis prípadu Špecializovanému trestnému súdu doručili z najvyššieho súdu až po niekoľkých dňoch. Súd následne rozhodol o vzatí Štvrteckého do väzby, ale bolo to už osem dní po rozhodnutí o povolení obnovy konania, čo znamená, že bol prekročený zákonný limit na takéto rozhodnutie.

Preto sa Štvrtecký proti rozhodnutiu o vzatí do väzby odvolal a najvyšší súd ho prepustil na slobodu. Rovnako sa tak stalo v prípade členov jeho skupiny. Špecializovaný trestný súd aj najvyšší súd po medializácii prípadu zverejnili vyhlásenia, v ktorých trvajú na tom, že v prípade nepochybili.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy