Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľký lesný požiar pri Podbrezovej. Zasahovali desiatky hasičov
Zdielať na
Krimi

Veľký lesný požiar pri Podbrezovej. Zasahovali desiatky hasičov

BREZNO / Lesný požiar sa ešte v piatok rozhorel nad Podbrezovou pri Brezne. Oheň sa suchým lesným porastom rýchlo šíril. Prvotné informácie hovorili o tom, že plamene zasiahli až 6 hektárov, nakoniec ide našťastie len o približne jeden hektár lesa. Hasiči boli v pohotovosti celú noc aj dnes.

Požiar sa rozšíril v lese na dvoch miestach nad Podbrezovou v časti Skalica, v nedostupnom teréne. Hasiči sa cez les museli dostať len po svojich, zasahovali v strmých zrázoch. Požiar sa im v sobotu nadránom podarilo lokalizovať. V teréne boli breznianski hasiči, pomáhali im aj dobrovoľníci, ale aj špecialisti zo skupiny Stred Modulu pozemného hasenia z Banskej Bystrice.

"Oslovil som poľovnícke združenie, prišli dobrovoľníci, prišli aj zamestnanci zo správy Lesov SR. Ďakujem všetkým občanom, mladým ľudom a všetkým, ktorí prišli na pomoc," povedal starosta Podbrezovej Ladislav Kardhordó.

Príčina požiaru

Ako uviedol hovorca Lesov Slovenskej republiky, išlo o dve miesta, v ktoré zahoreli v mladej časti lesa. Ako a prečo požiar vzniko. zatiaľ jasné nie je. Nemožno vylúčiť ani cudzie zavinenie, po suchom a horúcom lete tak stačil aj zle zahasený ohorok.

"Je tam podozrenie na nedbanlivosť. Vyzerá to tak, že sa  na mieste požiaru pohybovali ľudia, ktorí tam robili to, čo nemali. Ale to je ešte predmetom vyšetrovania," dodal hovorca Lesov SR Vladimír Rezek.

Oheň pod kontrolou

Požiar v strmých zrázoch bol nebezpečný, šíril sa totiž koreňovým systémom stromov. Hasiči nemohli nič podceniť, v pamäti totiž stále majú lesný požiar v Starých Horách. V apríli roku 2011 oheň zasiahol 80 hektárov, v teréne boli vtedy takmer dve stovky hasičov, dobrovoľníkov aj lesníkov.

Požiar nad Podbrezovou je už v sobotu podvečer našťastie pod kontrolou. Hasiči sekerami rozkopávajú korene stromov a dohášajú posledné menšie ohniská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy