Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Martin (†15) odišiel do školy, našli ho obeseného
Zdielať na
Krimi

Martin (†15) odišiel do školy, našli ho obeseného

ŽILINA/BRATISLAVA / Pätnásťročný Martin odišiel ráno do školy a popoludní ho našli rodičia doma obeseného. V ten deň napadol v škole mladšieho žiaka, ktorý podľa záznamu dokonca na chvíľu prestal dýchať. Napriek tomu učitelia nezavolali ani lekára pre zraneného, ani rodičov chlapcov.

Martin dostal poznámku do žiackej knižky a napadnutého žiaka odprevadila učiteľka domov. Martinovi rodičia tvrdia, že na ich syna učiteľka vyvíjala veľký tlak, ktorý nezniesol a siahol si na život.

Štyri roky

Prípad sa ťahá už štyri roky a zriaďovateľ a štátna školská inšpekcia stále tvrdia, že škola nepochybila. Kancelária verejného ochrancu práv ale tvrdí, že boli porušené aj Martinove práva, aj práva jeho rodičov.

"Bolo preukázané porušenie základného práva maloletého podľa dohovoru o právach dieťaťa," uviedla právnička Andrea Bachová.

Riaditeľ školy televízii JOJ poskytol iba písomnú odpoveď. "S uvedeným konštatovaním sa nestotožňujeme. Naopak, máme za to, že sme pri riešení situácie postupovali v súlade s právnym poriadkom," píše sa v stanovisku.

"Škola nepostupovala v najlepšom záujme dieťaťa. Riešili autoritatívne a nie konštruktívne, samotnému vzniku danej situácie nevenovali dostatočnú pozornosť," dodala Bachová.

Nemal možnosť vyjadriť sa

"Náš Maťko nemal priestor, aby vysvetlil, ako sa to stalo. Podľa svedectiev spolužiakov nášho syna učiteľky na neho kričali, nedali mu priestor, aby sa vyjadril," hovorí Martinova matka Jarmila Klačková.

"Postup pedagógov pri riešení incidentu hodnotím ako profesionálny a výchovne správny," píše sa v stanovisku školy. 

Martinova mama si myslí, že keby ich škola ako zákonných zástupcov privolala, mohli situáciu vyriešiť. "Nemuselo sa to stať, keby si plnili svoje povinnosti," hovorí.

Paragraf 58

V školskom zákone sa v paragrafe 58 píše, že ak žiak svojím správaním a agresivitou ohrozuje bezpečnosť a zdravie iných žiakov alebo narúša výchovu a vzdelávanie do takej miery, že znemožňuje ostatným účastníkom vzdelávanie, môže riaditeľ školy použiť ochranné opatrenie umiestnením žiaka do samostatnej miestnosti. A ďalej sa tam píše, že riaditeľ bezodkladne privolá zákonného zástupcu, zdravotnú pomoc či policajný zbor.

Postup školy preverovala aj školská štátna inšpekcia a dospela k záveru, že škola nepochybila, pretože v tomto prípade riaditeľ rodičov volať nemusel, keďže Martin už ďalej nikoho nenapádal. A neporušili zákon ani v tom, že napadnutému žiakovi, ktorý podľa zápisu určitý čas nemohol dýchať, neprivolali zdravotnú pomoc.

"Pokiaľ prítomný pedagóg vyhodnotil, že žiak je v dobrej zdravotnej kondícií a pomoc nepotrebuje, nemusel volať pomoc," uviedla hlavná štátna inšpektorka Viera Kalmárová. 

Môžu, ale nemusia

Napriek tomu, že chlapec istý čas nedýchal, "usudzovali z toho, ako rýchlo začal normálne reagovať a s doprovodom odišiel domov".

Rovnaký názor na to, či mala škola povinnosť informovať rodičov týchto žiakov, má aj ministerstvo školstva.

"Riaditeľ a aj učitelia majú citlivo vyhodnotiť situáciu a podľa stupňa závažnosti správania žiakov môžu ale nemusia privolať rodičov," ozrejmila hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Jasný postup

Podľa právničky z kancelárie ombudsmanky ale rodičov privolať mali. "Jeho karhali, že porušil školský poriadok, ale oni si tú svoju povinnosť privolať v takýchto prípadoch zákonných zástupcov nesplnili," hovorí Bachová.

Martinova mama by chcela dosiahnuť, aby kompetentní jasne určili, ako majú učitelia v takýchto prípadoch postupovať. Aby to nebolo na samovoľnom rozhodnutí pedagógov, ale aby existovalo jasné pravidlo.

"My chceme, aby smrť nášho syna nebola úplne zbytočná. Myslím, že keby sa to týkalo detí z tých ľudí, ktorí prešetrovali tento prípad, myslím si, že by sa správali rovnako ako my," uzatvára Jarmila Klačková.

Martin si siahol na život. Nedali mu totiž možnosť vyjadriť sa, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy