Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Miško (†4) po vyšetrení lekárkou zomrel. Žena sa ocitla pred súdom
Zdielať na

Miško (†4) po vyšetrení lekárkou zomrel. Žena sa ocitla pred súdom

TRENČÍN / V decembri 2009 prišli manželia Hajasoví o svojho štvorročného syna. Lekárka podľa nich určila zlú diagnózu a dieťa zomrelo. Okresný súd poslal doktorku za mreže na 30 mesiacov. Krajský súd ju ale oslobodil. Prípad sa dostal až na Najvyšší súd a ten kauzu posunul opäť nižšie. Spis preto skončil na trenčianskom okresnom súde, kde sa na pojednávaní zišlo deväť znalcov zo Slovenska i Česka.

Prípad smrti štvorročného Miška sa opäť dostal na okresný súd. Vo štvrtok došlo ku konfrontácii znalcov.

"Chceme dosiahnuť, aby sa zistila objektívna pravda a obhajoba chce dosiahnuť oslobodenie doktorky spod obžaloby," uviedol obhajca obžalovanej Ján Sitarčík.

Preto obhajca zavolal do Trenčína aj znalcov zo susedného Česka. Tým sa práca ich slovenských kolegov nepozdávala.

"Ide o neúplný, nie dostatočný posudok," povedal súdny znalec Přemysl Strejc.

"My trváme na našom posudku. Zistili sme hnisavý zápal pľäc a pohrudnice a toto bolo základné ochorenie, ktoré viedlo k smrti," oponoval súdny znalec František Štuller.

Z angíny smrť

Tento záver obhajobu neteší. V decembri 2009 dostal Miško teplotu. Rodičia s ním išli na pohotovosť. "Ona nám povedala, že má angínu. Predpísala nám lieky na angínu," spomína matka Renáta Hajasová.

Miškov stav sa ale nezlepšoval. Na pohotovosť sa preto vrátili. Lekárka povedala, aby išli domov, že bude dobre. O pár hodín nato zomrel.

"Obžalovaná podľa obžaloby pri vyšetrení dieťaťa nebrala do úvahy priebeh jeho ochorenia, podcenila jeho stav a nevykonala všetky zdravotné úkony na správne určenie choroby v dôsledku čoho došlo k úmrtiu pacienta," uviedol Roman Tarabus, hovorca Krajského súdu v Trenčíne.

Znalci sa zhodli, že chlapec mal zápal pľúc. Či ho lekárka diagnostikovať mohla, alebo nie, sa nezhodli. O osude lekárky sa rozhodne na najbližšom pojednávaní.

Lekárka sa na pojednávanie nedostavila. "Veľmi zle na ňu pôsobí celý proces," dodal Sitarčík.

"Myslím si, že je to nemorálne. Myslím si, že pozrieť sa ľuďom, ktorým som ublížila do očí, je ťažké," konštatuje Renáta.

O osude lekárky sa čoskoro rozhodne, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy