Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slováka podozrivého zo znásilnenia vydajú na stíhanie do Anglicka
Zdielať na

Slováka podozrivého zo znásilnenia vydajú na stíhanie do Anglicka

VEĽKÁ IDA / Znásilnil mladú ženu a pokúsil sa ju zavraždiť. Reč je o Slovákovi, ktorý takto vyčíňal v Anglicku ešte začiatkom marca. Teraz ho policajti chytili v osade vo Veľkej Ide neďaleko Košíc. Hrozí mu, že zvyšok života strávi za mrežami.

K znásilneniu a pokusu o vraždu došlo už pred štvrť rokom v meste Leeds vo Veľkej Británii. Vzhľadom na brutálny spôsob prevedenia činu bola prípadu venovaná veľká pozornosť nielen zo strany polície ale i verejnosti.

"Intenzívnou činnosťou britských policajtov, ktorí podrobne analyzovali zaistené stopy z miesta činu, zábery z priemyselných kamier z okolia a podobne, sa podarilo získať svedecké výpovede ako aj ďalšie dôkazy smerujúce k zisteniu totožnosti podozrivej osoby," informuje hovorca polície Alexander Szabó.

Európsky zatykač

Páchateľovi sa medzitým podarilo z Veľkej Británie odcestovať späť na Slovensko. Ale ani tu sa spravodlivosti nevyhol. Policajti z obvodného oddelenia z obce Veľká Ida ho vypátrali a zadržali len pár hodín potom, čo na neho bol vydaný európsky zatykač.

"Zadržaná osoba Zdenko T. sa nachádza v predbežnej väzbe a príslušné orgány rozhodujú o jeho vydaní na trestné stíhanie do Veľkej Británie," dodáva Szabó.

Britským vyšetrovateľom sa oplatilo vydať európsky zatykač a spolupracovať so Slovákmi. "Sme veľmi vďační slovenským úradom za ich pomoc," tvrdí hovorca polície v Leeds.

Súdny proces

Miestne noviny píšu o násilníkovi, ako o veľmi nebezpečnej osobe. Tunajšia polícia hovorí, že dievčinu nechal na mieste s úmyslom, aby tam aj poslednýkrát vydýchla.

Momentálne čaká britské a slovenské úrady ďalší proces. Dostať Slováka fyzicky späť do Veľkej Británie. Tu potom môže začať súdny proces.

Téme sa venujú redaktori David Mimra a Marek Gabonay:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy