Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Založiť si živnosť v Británii trvá niekoľko minút
Zdielať na
Zahraničie

Založiť si živnosť v Británii trvá niekoľko minút

LONDÝN / Skúste si tipnúť, koľko trvá založenie živnosti vo Veľkej Británii? Nie sú to ani mesiace, ani dni či hodiny. Založiť živnosť si viete za niekoľko minút.

Všetko, čo na to potrebujete, je číslo sociálneho poistenia. Vďaka nemu už môžete svoj biznis zaregistrovať veľmi ľahko prostredníctvom internetu.

Vyplníte svoje meno, adresu, kde bývate, pričom tam nemusíte mať trvalý pobyt a vec je vybavená. Keď chcete, môžete doplniť aj svoje podnikateľské meno. "Na Slovensku by mi chýbala tá ľahkosť vybavovania vecí cez internet, nemusíš chodiť na úrady," vysvetľuje Slovák Martin žijúci v Londýne.

Ani daň, ani poistenie

Ak zarobíte ako živnostník iba pár tisíc libier, nemusíte platiť daň, a dokonca ani sociálne poistenie. Účtovníctvo robíte prostredníctvom internetu. Založiť väčšiu firmu tiež nie je veľký problém, skúsenosti s tým majú i Slováci.

"Otvorenie reštaurácie v Londýne bolo prekvapujúco jednoduchšie ako v Prahe," informuje spolumajiteľ reštaurácie v Londýne Martin Vozár.

Pravdivé údaje

Slováci podnikajú vo Veľkej Británii vo viacerých oblastiach. Predávajú potraviny, spravujú weby, opravujú autá, či prevádzkujú školu varenia.

Pri založení firmy musíte uviesť všetky údaje pravdivo. Klamať sa neoplatí, v opačnom prípade vás potrápia viac.

Reportáž z Londýna priniesol redaktor Marek Gabonay:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy