Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Opitý mladík (21) vyčíňal v centre mesta, ničil sochy
Zdielať na
Krimi

Opitý mladík (21) vyčíňal v centre mesta, ničil sochy

RIMAVSKÁ SOBOTA / Vysokoškolák z okresu Rimavská Sobota poškodil na námestí Štefana Marka Daxnera busty slovenských dejateľov. Podobizeň Juraja Palkoviča si dokonca zobral so sebou. Mladík má problém, pretože ho s bustou básnika prichytila polícia.

Dvadsaťjedenročný mladík to s alkoholom prehnal až tak, že si niektoré momenty vôbec nepamätá. Večer sa ešte zabával so svojimi priateľmi, no ráno už sedel v policajnej cele.

Vysokoškolák sa rozhodol popasovať si svoje sily s bustami slovenských dejateľov. Najprv poškodil podstavce s podobizňami Ivana Kraska a Petra Kellnera Hostinského. Prečo to urobil, nevie ani on sám.

"To nie je žiadny dôvod, že prečo konkrétne tie busty. Ja neviem. Neviem si to vysvetliť. Ani žiadna nenávisť voči literatúre, takže je to celkom paradoxné," snažil sa vysvetliť svoje konanie mladík.

S hlavou básnika

Busta básnika Palkoviča mladíka natoľko očarila, že ju zobral so sebou.
"Pamätám si, ako som zobral toho Palkoviča, ale napríklad tie busty, to som sa dozvedel až ráno, že som to vyvalil," spomínal mladík.

S lupom pod kabátom ho zbadala okoloidúca policajná hliadka. "Keď niekto nesie bustu na chrbte, asi to nie je v poriadku. Ja som nezačal utekať, len som zahol do uličky. Bolo mi jasné, že ma chytia," priznal.

Tristopäťdesiat eur

Noc prežil v cele a ráno sa postavil pred sudcu. Svoje konanie oľutoval. "Takéto veci bežne nerobím," dodal.

"Okresný súd ho uznal vinným a odsúdil ho na peňažný trest 350 eur," uviedla hovorkyňa banskobystrického krajského súdu Nina Spurná.

Aleju v Rimavskej Sobote tvoria busty národovcov z Gemera a Malohontu. Prvú osadili pred deviatimi rokmi. Pamätníky budú pribúdať, no nejde o lacnú záležitosť. Jeden podstavec s podobizňou môže stáť aj štyritisíc eur.

Vandal sa ulakomil na bustu národovca, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy