Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V osade, kde prišlo o strechu nad hlavou vyše 100 ľudí, rátajú škody
Zdielať na
Krimi

V osade, kde prišlo o strechu nad hlavou vyše 100 ľudí, rátajú škody

MALCOV / V Malcove v bardejovskom okrese miestni rátajú škody po požiari, ktorý pripravil o strechu nad hlavou vyše sto ľudí. V kritickej situácii im pomáhajú nielen príbuzní, ale aj obec a miestni obyvatelia. Prisľúbenú majú aj finančnú pomoc z fondu humanitárnej pomoci.

Viac ako stovka ľudí žije v provizórnych podmienkach. Spia na zemi, v jednej miestnosti aj desať ľudí. Ich príbuzní, hoci sami nemajú veľa miesta, ich prichýlili, len aby neskončili na ulici.

Obec pôvodne uvažovala o vykurovaných stanoch. No dosť sa ochladilo. V Malcove počas dňa snežilo. Kto mohol, sa nasťahoval k rodine. Pre zvyšných, asi 20 ľudí, zabezpečila ubytovanie obec.

Finančné zbierky

"Zabezpečili sme miestnosť, ktorá bude schopná na bývanie, zabezpečili sme ležadlá," hovorí starosta obce Stanislav Gernát. Väčšinu miestnych ubytovali príbuzní. Pomocnú ruku podala aj obec a úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. So šatstvom prispeli aj miestni obyvatelia.

"Ľudia im pomáhajú, dokonca som počul, že sa robia aj zbierky finančné," pokračuje starosta. Ľudia  z obce im podarovali svoje deky, prikrývky a teplé oblečenie. Z fondu humanitárnej pomoci im prisľúbili finančnú pomoc vo výške 200 eur pre jednu rodinu.

Doposiaľ si podalo žiadať o príspevok 26 rodín. "Bude vyplácaný formou osobitného príjemcu, tým bude obec a tým sa zabezpečí jeho účelné využitie," tvrdí Veronika Černá z Kancelárie generálneho riaditeľa ústredia ÚPSVaR.

Pozrite si reportáž Daniely Jurekovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy