Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Otec, ktorý nechal deti na úrade: Chcem svoje dávky načas
Zdielať na

Otec, ktorý nechal deti na úrade: Chcem svoje dávky načas

NITRA / Päťdesiatpäťročnému mužovi zo Zbehov (okr. Nitra), ktorý pre nevyplatené sociálne dávky nechal svoje štyri deti na obecnom úrade, hrozili dva roky väzenia. Prokuratúra ho ale oslobodila.

Ján po incidente skončil v policajne cele. Z tej ho  prepustili a je so svojou rodinou.

Obvinenie totiž bolo zrušené. "Prokuratúra ma oslobodila," povedal Ján.

"Prokurátorka Okresnej prokuratúry Nitra v trestnej veci vedenej proti obvinenému Jánovi J. zrušila uznesenie za prečin odloženia dieťaťa pretože bolo nezákonné," potvrdil hovorca okresnej prokuratúry v Nitre.

Neprišli načas

Sociálne dávky dostáva rodina cez obecný úrad. Keď ale v stredu otec štyroch detí zistil, že mu peniaze ešte vyplatiť nemôžu, nahneval sa.

"Povedal som mu, že 240 eur určite nedostane, dokedy nemáme prípis," opísal stretnutie s Jánom starosta Zbehov Ivan Habiňák.
"Osemnásteho som prišiel a oni mi povedali, že peniaze nie sú, lebo nemajú prípis. Môžu sa hanbiť," hovorí Ján.

Ten vyriešil situáciu tak, že deti vyzdvihol v základnej a materskej škole a nechal ich starostovi. "Nechcel som to tak riešiť. Povedal som, že nemám iné východisko. Dám tam deti a starajte sa vy," vysvetľuje niekoľkonásobný otec.

"Ocino, povedal starostovi, že dokým mu nedá peniaze, dovtedy tam máme byť," potvrdila Jánova dcéra Ľubica.

10 eur na deň

Muž povedal, že deti síce nechal na obecnom úrade a odišiel, ale čakal vonku iba pár metrov od nich. Vraj celý čas, až kým neprišla polícia.

Týmto chcel muž dosiahnuť iba jediné - sociálne dávky chce vždy dostávať v rovnakom termíne. "Keď mám dostať osemnásteho sociálnu dávku, nech mi ju aj dajú. Nie 22. ako minulý mesiac," hovorí.

"Slovenská pošta dávky vypláca po 18 dni v mesiaci a má na tom päť dní to znamená, že dávky môžu byť vyplatené v priebehu niekoľkých dní," informovala hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Veronika Černá.

Rodine, tak nezostáva nič iné iba trpezlivo čakať. "Keď nám nedajú pravidelne peniaze, tak to chýba. Zostáva nám desať eur na deň a to je málo," dodáva Ján. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy