Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Košický krajský súd vzal Čečenca Šemilova do vydávacej väzby
Zdielať na

Košický krajský súd vzal Čečenca Šemilova do vydávacej väzby

KOŠICE / Pred 39 dňami zadržali na slovensko-ukrajinskej hranici údajného teroristu z Čečenska Hamzata Šemilova. Slovenské úrady ho umiestnili do predbežnej väzby, jej lehota ale končí. Prokuratúra dala návrh na vzatie Šemilova do vydávacej väzby.

Slovenské úrady čakali na extradičné dokumenty z Ruska, na základe ktorých je vypísaný zatykač na Čečenca Hamzata Šemilova.

Dokumenty prišli na Krajský súd v Košiciach, ktorý rozhodol o vydávacej väzbe Čečenca. "Predsedníčka Krajského súdu v Košiciach rozhodla o vzatí Hamzata Š. do vydávacej väzby, ktorá zadržanému začne plynúť dnešným dňom," uviedla hovorkyňa krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

O vydaní rozhodne krajský súd

Ak sa Šemilov voči vydávacej väzbe odvolá, bude o nej rozhodovať Najvyšší súd. Neznamená to ale, že bude vydaný do Ruska. O tom rozhodne sudca košického krajského súdu.

Dilema ohľadom vydania Šemilova do Ruska nastala v momente, keď vyšlo najavo, že dostal azyl politického utečenca vo Švédsku. Tam žil 3,5 rokla so svojou rodinou. Poberal tam aj sociálne dávky. Konečné slovo pri jeho vydaní má ministerstvo spravodlivosti.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy