Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Srbsku mali zadržať Františka Matíka. Muža, čo je za krachom BMG Invest
Zdielať na

V Srbsku mali zadržať Františka Matíka. Muža, čo je za krachom BMG Invest

BRATISLAVA/VOJVODINA / V srbskej oblasti Vojvodina neďaleko Nového Sadu zadržali medzinárodne hľadaného Slováka Františka Matíka. Ten je spájaný s kauzou krachu nebankovej spoločnosti BMG Invest. Interpolom je hľadaný od februára 2002. Informáciu o zadržaní potvrdilo aj ministerstvo vnútra.

Televízii JOJ informáciu potvrdili viaceré nezávislé policajné zdroje.

František Matík si má na základe rozsudku potvrdeného Najvyšším súdom odpykať 11 a pol roka. Spolu s Vladimírom Frunim a Mariánom Šebeščákom mali podľa odhadov pripraviť o peniaze asi 170 tisíc ľudí. 

Nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia uzavreli svoje pobočky v roku 2002. Od vkladateľov vyzbierali spolu viac ako 2 miliardy eur, veľká väčšina z nich o svoje peniaze nenávratne prišla.

Hľadaného Slováka mali zadržať v srbskej Vojvodine. Dostupné informácie naznačujú, že mal pri seba falošný pas.

"V týchto chvíľach by mal byť v rukách srbských policajných orgánov, odmieta komunikovať," povedal dôveryhodný policajný zdroj TV JOJ.

Video zo zatknutia Matíka zverejnila srbská televízia Novi Sad:

Informáciu, že Srbi zadržali muža s falošnými dokladmi, potvrdil aj hovorca ministerstva vnútra Martin Wäldl. Podľa týchto informácií by mohol byť zadržaným Matík. Ak sa to potvrdí, Slovensko bude žiadať o jeho vydanie na Slovensko. 

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško:

Prekvapení obhajcovia

K údajnému zadržaniu Matíka srbskou políciu sa vyjadrili aj obhajcovia Vladimíra Fruniho a Jozefa Majského. "Je to pre mňa raritná udalosť," uviedol Milan Kuzma, ktorý zastupoval Vladimíra Fruniho. 

Bývalý obhajca Fruniho dokonca nevylučuje, že by Matík v prípade odovzdania na Slovenko, mohol žiadať revíziu celého súdneho procesu, ktorý sa konal bez jeho účasti. 

"Ak srbská polícia naozaj zadržala hľadaného Františka Matíka, je to pre mňa veľmi zaujímavá informácia. Už na začiatku súdneho procesu s Jozefom Majským som trval na tom, aby bol Matík vypočutý ako svedok," uviedol Majského právny zástupca Peter Filip.

Františka Matíka hľadal aj Interpol:

Interpol

Úkryt Františka Matíka od samotného začiatku tajila Matíkova najbližšia rodina. Aj jeho manželka Monika. "Nedá sa povedať kam vycestoval," povedala.

František Matík je pre mnohých Slovákov človekom, ktorý ich pripravil o celoživotné úspory. Pre policajtov a vyšetrovateľov je to muž, ktorý ich zamestnal na dlhé roky, ale pre obyvateľov jednej obce na východe Slovenska je to - sused.

Navštívili sme ich:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy