Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Žiadny hmyz. Popáleniny na rukách Jarky (7) nie sú vylúčené, tvrdí nová správa
Zdielať na

Žiadny hmyz. Popáleniny na rukách Jarky (7) nie sú vylúčené, tvrdí nová správa

BRATISLAVA / Jarku, ktorá má na tele poranenie pripomínajúce stopy po popálení cigaretami, vyšetril renomovaný znalec, chirurg - traumatológ. Podrobným vyšetrením takmer úplne vylúčil, že by rany dieťaťu spôsobil hmyz a nie cigarety. To totiž tvrdil políciou určený znalec. Ide o zásadný rozpor v odborných zisteniach lekárov, o ktorom bola informovaná aj generálna prokuratúra.

Polícia predpokladá, že Jarke spôsobil rany na ruke hmyz. Zistenie súdneho znalca bolo pre vyšetrovanie závažného zločinu týrania nateraz tak presvedčivé, že podozrivého muža, Jarkinho otca, zbavilo obvinenia.

Posudok nezávislého znalca

Vo štvrtok ráno Jarku na žiadosť jej matky preskúmal iný, nezávislý znalec. matka Jarky má tak k dispozícii dve lekárske správa. Tá posledná je od renomovaného chirurga-traumatológa, prednostu 1. chirurgickej kliniky.

Podľa TV JOJ odborník zistil, že šesť červených fľakov hmyz takmer určite nespôsobil. Fľaky majú naznačovať popáleninovú traumu. Prezrádzajú odumretie kožného tkaniva po tepelnom poranení. "Treba zvážiť aj znalecký posudok aj správu ďalšieho znalca a dať vypracovať posudok samotným znalcom, ktorý vypracoval správu alebo dať urobiť ešte ďalší posudok," myslí si expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Podľa Kurilovskej je to potrebné na to, aby sa odstránili rozpory, ktoré v prípade sú.

Rovnaký záver ako na pohotovosti

So zisteniami nezávislého znalca oboznámila matka Jarky aj generálnu prokuratúru. Závery korešpondujú so zisteniami lekára, ktorý dievča ošetril na pohotovosti 5. januára.

Aj ten označil poranenia dievčaťa ako popáleniny, spôsobené zrejme cigaretou. "Na generálnu prokuratúru bolo doručené podanie Ivety H., ktoré posúdi a vybaví prokurátor trestného odboru generálnej prokuratúry," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

"Strana poškodeného má právo navrhovať dôkazy. Na tie dôkazy je potrebné prihliadať," dodáva Kurilovská.

Žiadny výskyt ploštíc

Televízii JOJ sa poradilo zistiť, že dievča žilo s matkou a otcom v objekte, v ktorom neboli a nie sú žiadne závažné hygienické problémy. "V minulom roku ani v súčasnosti neevidujeme podnet či sťažnosť na výskyt ploštíc v danom objekte. V spomínanom objekte nebol vykonaný ani dezinfekčný zásah," uviedla hovorkyňa regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosáľová.

Nasledujúce zábery a obsah reportáže nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy