Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Počet unesených detí stúpa, ročne zmizne až 50 potomkov
Zdielať na

Počet unesených detí stúpa, ročne zmizne až 50 potomkov

BRATISLAVA / Počet únosov detí na Slovensku každoročne stúpa. Kým v minulosti si takto ubližovali najmä partneri, ktorí nebrali ohľad na potomka, v súčasnosti štatistiky ukazujú, že za hranice začalo odchádzať čoraz viac žien bez súhlasu otca dieťaťa. Dôvodom je lepšia životná úroveň či pracovné príležitosti.

Štatistiky ukázali, že ročne na Slovensku dôjde k približne päťdesiatim únosom detí. Prevažne ide o Slovenky, ktoré sa vydajú do zahraničia. Časom sa však chcú vrátiť domov. Častokrát preto odídu i bez súhlasu druhého rodiča.

"Vždy sa treba oboznámiť s kultúrou, náboženstvom, morálkou, spôsobom, akým sa v danej krajine žije, pretože o pár rokov môžu čeliť zbytočným problémom. To, čo nám vyhovuje teraz, môže byť o pár rokov neznesiteľným," ozrejmuje riaditeľka Centra pre medzinárodnú ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová.

Lepší život

Čoraz viac však opúšťajú domovinu i ženy, ktoré majú na Slovensku partnera, no súhlas si nepýtajú. Láka ich lepšia životná úroveň či možnosť zamestnať sa.

"Väčšinou sú to naše matky, ktoré odchádzajú bez súhlasu slovenského otca do zahraničia. Nájdu si prácu v Nemecku či rakúsku," dodala Cisárová.

Zväčša sa im nepozdáva finančná situácia, prostredie či podmienky, v ktorých žijú. Otec následne podáva návrh na to, aby sa potomok vrátil. Úrady ho však posúvajú do štátu, kde sa matka s dieťaťom nachádza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy