Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Utajený svedok by mohol vraha pumpárov usvedčiť z tretej vraždy
Zdielať na

Utajený svedok by mohol vraha pumpárov usvedčiť z tretej vraždy

BRATISLAVA / Polícia má utajovaného svedka v prípade úkladnej vraždy predavačky Ivety Částovej. Roky nezvestná Bratislavčanka je s najväčšou pravdepodobnosťou mŕtva, no dodnes sa nenašlo jej telo. Tieň podozrenia z vraždy od začiatku visí nad jej bývalým šéfom z potravín z Račianskej ulice Štefanom Szabom. Dvojnásobný vrah je už pritom právoplatne odsúdený na doživotie za dve iné úkladné vraždy.

Iveta Částová zmizla bez stopy ešte 14. marca 2012. Ráno išla do práce do potravín Prokok na Račianskej ulici. Tie prevádzkoval dvojnásobný vrah pumpárov Štefan Szabó.

VIAC ČÍTAJTE TU: Polícia pátra po dvojnásobnom vrahovi Szabóovi

V roku 2013 sme sa pýtali v potravinách, kde je ich nezvestná predavačka. Manželka a syn vraha Szabóa, ktorí predajňu prevádzkovali, štáb TV JOJ doslova vyhodili zadným vchodom.

Podľa policajnej lokalizácie mobilu nezvestná išla v osudné marcové ráno z Karlove Vsi do práce električkou. Neskôr sa Szabó, jeho syn aj predavačka podľa telefónnych výpisov pohybovali rovnakým smerom na Senec. "Vzájomná následnosť buniek vytvára časovú a logickú následnosť," píše sa v spise.

"V tých istých časoch, na tých istých miestach? Ako to mám vysvetliť, povedzte," pýtal sa Szabó.

Vrah Štefan Szabóa nevedel na súde vysvetliť spoločné lokalizácie telefónov, ani nájdenú krv Ivety Částovej v nákladom priestore dodávky, čo nakoniec preukázali aj testy DNA.

Nezvestná od roku 2012

Od toho osudného marcového rána roku 2012 je predavačka nezvestná. Aj ona svojmu šéfovi požičala predtým asi 1,5 milióna vtedajších slovenských, rovnako ako aj ďalší dvaja zavraždení pumpári.

"Policajti z národnej kriminálnej agentúry vyšetrujú prípad zmiznutia Ivety Částovej ako podozrenie zo spáchania obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Polícia musela vyšetrovanie pred časom prerušiť, pretože stále nevie nájsť telo ako jednoznačný dôkaz úkladnej vraždy predavačky.

Podľa našich informácií má vyšetrovateľ NAKA utajovaného svedka, ktorý vypovedá proti Szabóovi. Iveta Částová chcela ísť tesne pred smrťou udať svojho šéfa na políciu. "Záleží na tom, čo ten utajený svedok vie, pri čom bol prítomný alebo aké informácie vlastne má," domnieva sa švagriná nezvestnej Ivety.

Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry nové svedectvo nechce komentovať. Rovnako nie je jasné, či pomôže Szabóa usvedčiť z tretej vraždy svojej kolegyne. "V tomto smere sa momentálne nemôžem vyjadriť," uviedol prokurátor.

Polícia pracuje aj s verziou, že telo zavraždenej môže byť zahrabané na skládke odpadu pri Štvrtku na Ostrove. "Už je to dosť dlhá doba, čo tu Ivka nie je, a my by sme boli veľmi radi, keby sa už táto vec tiež objasnila," dodáva švagriná.

Pravdepodobne utiekol

Dvojnásobný vrah je aj napriek doživotnému trestu za dve vraždy pumpárov a hroziacemu tretiemu obvineniu na slobode a pravdepodobne utiekol. Manžel nezvestnej má drsný odkaz pre sudcov najvyššieho súdu, ktorí ho po chybe pustili z väzby.

VIAC ČÍTAJTE TU: Dvojnásobný vrah zmizol, pykať majú sudcovia

"Nech sa zamyslia nad sebou, ako to teraz poškodení prežívajú, že pustili niekoľkonásobného vraha na slobodu, akoby s tým žili, keby sa to stalo im," znie v stanovisku Ivana Částu, manžela nezvestnej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy