Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Policajným vyjednávačom nemôže byť hocikto
Zdielať na
Krimi

Policajným vyjednávačom nemôže byť hocikto

BRATISLAVA / Tí, ktorí držia rukojemníkov, sú objektom záujmu policajných vyjednávačov. Toto povolanie však nemôže vykonávať hocikto. K práci vyjednávača sa exkluzívne pre TV JOJ vyjadril jeden z nich.

Policajný vyjednávač prichádza na miesto činu vždy, keď je situácia kritická a sú ohrození ľudia. Veľakrát si ich vyžiada aj sám páchateľ. Urobil tak napríklad narkoman Henrich Masár, ktorý v roku 2003 po troch vraždách, držal štyroch rukojemníkov v Kaplnej pri Senci. Napätie sa skončilo po šiestich hodinách bez zranenia bezbranných rukojemníkov.

"Moja prvá podmienka pri rozhovore bola, že ak sa chce rozprávať, nech pustí prvého rukojemníka, vtedy pustil jednu ženu," spomína vyjednávač.

Drámu spôsobil aj 34 ročný psychicky narušený muž pri Hriňovej. Ozbrojený sa zabarikádoval v dome rodičov. "Bol to veľký, statný chlap. Mal som pred ním rešpekt," hovorí vyjednávač.

Nezávideniahodná pozícia

Práca vyjednávača je mimoriadne náročná, zvlášť pri psychicky chorých páchateľoch. Špecialista sa riadi najmä psychologickými zásadami a dbá na bezpečnosť. "Určite musí myslieť na to, že jedná z takýmto človekom, treba sa lepšie pripraviť," potvrdzuje vyjednávač.

Napríklad pri schizofrenikoch v akútnej fáze je podľa psychológa pozícia vyjednávača doslova nezávideniahodná.

"Veľmi ťažko sa na neho vplýva, pretože zmeny v myslení, vo vnímaní sú oveľa silnejšie a naliehavejšie, ako intervencie vyjednávača," vysvetľuje psychológ Dušan Kešický.

S páchateľom je dôležité nadviazať kontakt a aktívne ho počúvať. Vyjednávač musí dbať aj na to, aby nevytváral zbytočný stres a záťaž. Cieľ je zamedziť ďalšiemu násiliu. Obavy a strach však cíti aj on, musí ich ale zminimalizovať.

"Treba si to nacvičiť, neustále sa zdokonaľovať," hovorí policajný vyjednávač.

Policajt a psychológ v jednom

Vyjednávať ale nemôže hocikto. Musí ísť o človeka, ktorý má na to aj predispozíciu. Je policajt aj psychológ, má dar reči a empatie, ale zároveň je fyzicky zdatný a páchateľovi dokáže ísť zoči voči bez kukly.

Okrem toho sa musí vedieť prispôsobiť každej situácii. "Mal by byť schopný adekvátne posúdiť mieru rizika. V tom je náročnosť vyjednávania. Musí premýšľať nad tým, čo povie, vnímať podnety a musí reagovať na to, čo robí páchateľ," dodáva.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy