Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Expanduje čierny trh so zbraňami, polícia chce zasahovať
Zdielať na

Expanduje čierny trh so zbraňami, polícia chce zasahovať

BRATISLAVA / V priebehu mesiaca policajti z Národnej kriminálnej agentúry odhalili dva prípady, keď páchatelia skupovali expanzné zbrane. Následne ich na čiernom trhu predávali ako reálne. Polícia údajne vie i o ďalších prípadoch, preto sa rozhodla pre zmenu legislatívy.

Kedysi plne funkčná expanzná zbraň sa upraví tak, aby mohla slúžiť filmárom, nadšencom alebo špekulantom, ktorí ju dokážu prerobiť na znovu funkčnú.

"Tieto zbrane sú určené na to, aby strieľali slepé náboje, aby nedošlo k nejakému zraneniu," vysvetľuje predavač Martin.

Predaj expanzných zbraní treba zaregistrovať. Hoci zbrojný pas nie je potrebný, legislatíva prikazuje kontrolu. O predaji sa preto vedie podrobný záznam.

"Do knihy musím zapísať, kto si tú zbraň kúpil,v akom čase, akú zbraä, aký kaliber a typ," dodáva Martin.

Päťdesiat zbraní

Koncom augusta našli policajti v Bánovciach nad Bebravou asi päťdesiat zbraní. Tie štyria obvinení prerobili z expanzných na funkčné.

Nedávno vykonali raziu neďaleko Šale, kde objavili takisto prerobené zbrane. "Polícia monitoruje prostredie, v ktorom sa ponúkajú takéto zbrane," dodal policajný prezident Tibor Gašpar.

Takéto zbrane sú ľahko dostupné na internete, avšak bez potrebnej evidencie. Preto sa môže stať, že kupec ju použije na trestný čin.

"Odporúčam spraviť si kúpno-predajnú, respektívne darovaciu zmluvu, aby bol pohyb zbrane daný - teda kedy kto a komu tú zbraň predal," konštatuje Martin.

Pre špekulantov nie je problém expanzné zbrane prerobiť na plne funkčné. Preto polícia bude apelovať na zmeny v legislatíve.

"Chceme ju sprísniť, aby prerábka zbrane už neumožňovala spätné obnovenie funkčnosti zbrane," dodáva Gašpar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy