Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Minister Borec dal trestné oznámenie na bývalého kolegu
Zdielať na
Krimi

Minister Borec dal trestné oznámenie na bývalého kolegu

BRATISLAVA / Bývalý sudca Bratislavského súdu 1 bude za svoj laxný postoj k práci trestne stíhaný. Jeho nekonanie je alarmujúce. V niekoľkých desiatkach prípadov totiž nekonal 5 až 7 rokov. Poriadne tým nahneval aj ministra spravodlivosti.

Bývalý sudca Pavol D. má opletačky zo zákonom po tom, čo podal na neho trestné oznámenie sám minister spravodlivosti Tomáš Borec. Vo veci ďalej konala Generálna prokuratúra a tá oznámenie vyhodnotila ako dôvodné.

Premlčanie trestného činu

Preto ho postúpila polícii. "Trestné oznámenie bolo odstúpené na prezídium Policajného zboru s pokynom na začatie trestného stíhania,“ hovorí Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry. Je pritom absurdné, že jeho nadriadení ho nechali nekonať tak dlho. V päťdesiatich prípadoch nečinnosť sudcu Pavla D. dokonca spôsobila premlčanie trestného činu.

"Nastala obrovská morálna škoda, nastali aj materiálne škody, konkrétnym ľuďom, ktorí si v trestnom konaní uplatňovali aj civilné nároky,“ dodáva minister spravodlivosti Tomáš Borec. Bývalý sudca Pavol D. sa koncom apríla talára radšej vzdal sám. Predtým ako pôsobil na bratislavskom súde, bol vojenským sudcom. Čelil viacerým disciplinárnym konaniam. Nič ale nepomohlo.

Trestnoprávna imunita

"Je vysoko pravdepodobné spáchanie trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom“ dodáva minister.  Situácia nabrala rýchly spád aj preto, lebo od 1. septembra sudcovia prišli o trestnoprávnu imunitu. Na ich stíhanie tak už nie je potrebný súhlas ústavného súdu.

O trestnom oznámení rozhodoval len prokurátor. Bývalému sudcovi Pavlovi D. tak hrozí väzenie na minimálne 2 roky. "Keď sa pri dokazovaní zistí, že určite bol spôsobený aj obzvlášť závažný následok, hrozí odňatie slobody do výšky 5 rokov,“ upresňuje Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo. 

Tento prípad je však rarita, ide totiž o prvý takýto prípad s podobným koncom. Okrem toho generálny prokurátor sa snaží dať stopku aj ďalším prieťahom.

Zdielať na

Súvisiace články