Skoro jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Kladivo na opilcov! Alkoholikom chcú konfiškovať autá
Zdielať na

Kladivo na opilcov! Alkoholikom chcú konfiškovať autá

BRATISLAVA / Návrh na konfiškáciu auta v prípade nezodpovedných vodičov vzbudil širokú diskusiu. Alkoholikov za volantom chce trestať aj ministerstvo vnútra, ktoré hovorí o niekoľkodňovom väzení. Lekári zase kladú dôraz na prevenciu.

S myšlienkou na konfiškáciu auta pri jazde s viac ako jedným promile alkoholu v krvi prišla vo štvrtok Agentúra pre medzinárodnú cestnú dopravu.

"Bude musieť veľmi starostlivo a uvážlivo posúdiť práve aj túto otázku, že teda v akom rozsahu a načo sa bude konfiškácia vzťahovať," uviedol František Turák z Agentúry pre medzinárodnú cestnú dopravu.

Ministerstvo vnútra otvorilo na túto tému odbornú diskusiu. "Jednou z možností je zabavenie vozidla vodičovi, ktorý sa takto previní. Alternatívou sú aj verejnoprospešné práce či krátkodobé odňatia slobody v trvaní päť až sedem dní," ozrejmila Andrea Dobiášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Lekári sú iného názoru. Podľa nich skôr ako represia pomôže lekárske riešenie problému.

"Skôr by sa malo predchádzať následkom a nie trestať," uviedol Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre závislosť.

Diagnóza pitie

Expert sa domnieva, že slovenská spoločnosť trpí diagnózou - pitie. Tá sa prejavuje aj za volantom.

"Pijeme nadmerne. Dvakrát viac ako je svetový priemer. Toto je pritom len jeden z fenoménov pitia," ozrejmuje Okruhlica.

Závažným problémom sú vodiči so zostatkovým alkoholom v krvi. V niektorých krajinách dokázali ich počet eliminovať bez vplyvu na štátny rozpočet.

"Vo Francúzsku sú napríklad povinné testery ako súčasť výbavy vozidla," uviedol Okruhlica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy