Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poliaci kašlú na horské poistenie, zachrániť ich má aplikácia
Zdielať na

Poliaci kašlú na horské poistenie, zachrániť ich má aplikácia

VYSOKÉ TATRY / Horské poistenie dorazilo aj do poľských Tatier. Zatiaľ je dobrovoľné a turisti oň nejavia veľký záujem. Poľský horská služba nie je nadšená.

S myšlienkou horského poistenia v poľských veľhorách prišli miestni ochranári. Tí sa snažia zvýšiť zodpovednosť turistov pri prípadných úrazoch. "Je to poistenie pre nešťastné náhody. Čiže turista sa poistí a keď sa napríklad zlomí nohu, dostane zodpovedajúci sumu peňazí ako náhradu," uviedol riaditeľ poľského národného parku Szymon Ziobrowski.

Poistenie si turisti môžu kúpiť priamo pri nástupe na turistický chodník. Keďže v Poľsku je vstup do Tatier spoplatnený, môžu si ho kúpiť priamo s lístkom. Dôležité ale je, že poistenie im platí aj v prípade, že prekročia slovenské hranice.

Na poistenie kašlú

"Poistenie pokrýva aj náklady na záchranu v slovenských Tatrách, keďže je tam záchrana akcia platená. Ak sa turistovi niečo stane, táto poistka to pokrýva," dodáva Ziobrowski.

Horské poistenie v poľských Tatrách je podstatne lacnejšie ako u nás. V prepočte stojí približne dvanásť centov. Poliaci napriek tomu oňho nejavia záujem. "Percento ľudí, ktorí sa chcú poistiť je mizivé, Podceňujú to, tvrdia, že idú len tak do dolinky, že sa im nič nestane a že nechcú prekročiť hranice," uviedla Danua Blachut z informačnej kancelárie.

"Ľudia si to poistenie nekupujú, kupujú si iba lístky. Nechcú sa dodatočne poistiť, lebo vedia, že záchrana v Poľsku je zadarmo a ďalšie poistenie pre nich nie je nutné," tvrdí záchranár Witold Cikowski.

Záchrana pomocou mobilnej aplikácie

Poľskí horskí záchranári sa ale napriek všetkému snažia zvýšiť bezpečnosť turistov vo Vysokých Tatrách. Najnovšie prišli s mobilnou aplikáciou vďaka ktorej ťa rýchlejšie lokalizujú. "Užívateľ bude mať možnosť po nainštalovaní aplikácie priamo privolať záchranu. Počas telefonátu na naše číslo sa automaticky odvysiela jeho GPS poloha, aby sme ho mohli lokalizovať," tvrdí jeden zo záchranárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy