Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia vidí známeho automobilového pretekára Daniša v base
Zdielať na

Polícia vidí známeho automobilového pretekára Daniša v base

BRATISLAVA / Tragický pád vrtuľníka, ku ktorému došlo minulý rok v marci, má šokujúcu dohru. Pilota, známeho automobilového pretekára Jána Daniša, polícia navrhla obžalovať. Vyšetrovateľ ho považuje za vinníka nešťastia, ktoré neprežil Danišov trinásťročný syn Ján.

"Vyšetrovanie prípadu usmrtenia, ku ktorému došlo pri páde vrtuľníka, polícia včera (štvrtok 14.8. - pozn.red.) ukončila návrhom na podanie obžaloby," uviedla hovorkyňa trnavskej krajskej polície Martina Kredatusová.

Vyšetrovanie trvalo takmer rok a pol. Do poslednej chvíle bolo aktuálne aj zastavenie trestného stíhania. To, že pilot jednoznačne pochybil nepotvrdili ani leteckí vyšetrovatelia, ktorí sa vecou zaoberali osem mesiacov do najmenšieho detailu. "Príčinou nehody podľa tejto správy je stret vrtuľníka s lanom natiahnutým ponad rieku Váh," uviedol v októbri 2013 hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. 

EXKLUZÍVNE. Za pád vrtuľníka v Seredi môže pilot, tvrdí polícia.

Prečo pilot letel tak nízko, nie je stále známe. Leteckí vyšetrovatelia mu ale vytkli, že krízovú situáciu neriešil v súlade s letovou príručkou. Nevylúčili však ani možný vplyv slnka, ktoré by ho náhle oslepilo.

Koniec vyšetrovania

Polícia sa k obžalobe prepracovala v priebehu piatich mesiacov od februárového obvinenia. "Spis bol predložený na okresnú prokuratúru," dodala Kredatusová.

Keďže návrh na obžalobu padol len vo štvrtok, spis dozorujúcemu prokurátorovi ešte neprišiel. "V prípade doručenia sa príslušný dozorový prokurátor oboznámi s celým spisovým materiálom a po vyhodnotení dôkaznej situácie rozhodne vo veci zákonným spôsobom," potvrdil hovorca krajskej prokuratúry v Trnave Mojmír Huna.

Proti obvineniu podal Ján Daniš sťažnosť. Tú mu ale prokuratúra zamietla. Otázne je, ako zareaguje teraz. Jeho najväčším trestom je ale strata milovaného syna.

Kvetňanský pochybenie Daniša odmieta

Na palube bola okrem nich aj mladá žena a vynálezca a tiež pretekár Dick Kvetňanský. Ten akékoľvek pochybenie pilota celý čas absolútne odmieta. "Traja sme to prežili len vďaka pilotovej duchaprítomnosti a vďaka tomu, ako tento stroj dokázal ovládať," uviedol Kvetňanský.

Vrtuľník sa pri páde zlomil na dve časti a zrútil sa do vody. trinásťročnému chlapcovi sa nedal uvoľniť bezpečnostný pas.

Súdny proces začne zrejme čoskoro. Jánovi Danišovi hrozí päťročné väzenie. Stále je pre neho aktuálna aj dohoda o vine a treste, ktorá by mu mohla trest výrazne znížiť.

FOTOGALÉRIA. Pád vrtuľníka neprežil syn (†13) automobilového pretekára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy