Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pozrite si najznámejšie prestrelky na Slovensku
Zdielať na

Pozrite si najznámejšie prestrelky na Slovensku

SLOVENSKO / Polícia musela v posledných rokoch zadržať či zneškodniť viacero zločincov, ktorí sa zabarikádovali, a tak sa rozhodli vzdorovať polícii. Niektorí z nich sa poistili rukojemníkmi, iní sa rozhodli sami bojovať až do poslednej chvíle.

Narkoman Henrich Masár zabil začiatkom júla 2003 dve dôchodkyne v Trnave a počas úteku naskočil v Bratislave do auta štyridsaťosemročného muža, ktorého zastrelil. Havaroval pri obci Kaplna, kde sa zabarikádoval v dome štvorčlennej rodiny. Rukojemníkov prepustil, keď polícia priviedla na miesto drámy jeho družku. Pri nočnom zásahu ho kukláči strelili do oblasti úst a Masár prežil a skončil vo väzení.

"Krízový štáb riadil akciu. Zzdá sa, že svätý archanjel Michael, patrón policajtov, stál pri nás," povedal vtedajší minister vnútra Vladimír Palko.

Milovník zbraní

Podľa niektorých obyvateľov Radavy bol Marián Račko milovníkom zbraní a kamarátil sa s mnohými policajtmi. Keď mu v roku 2005 pri manipulácii s výbušninou vybuchol dom, obvinili ho z nedovoleného ozbrojovania i všeobecného ohrozenia. O dva roky neskôr sa zabarikádoval vo viničnej chatke za obcou. Odmietol sa vzdať a na policajtov mal vytiahnuť odistený samopal. Zásah polície neprežil.

"Výzvy neposlúchal, vyšiel von so samopalom, namieril na policajtov a policajt strelil," povedal vtedajší policajný prezident Ján Packa. Psychicky chorý Jaromír Štefan ešte v roku 1992 mačetou zabil svoje dve deti a niekoľko dní s nimi žil v dome neďaleko Kremnice.

O päť rokov ho prepustili z ústavnej liečby. V roku 2008 vyčíňal opäť. Najprv spolu s manželkou zaútočili na susedov, ktorých chceli okradnúť. Sekerou sa neskôr zaháňal aj na privolaných policajtov. Kukláči ho napokon zastrelili.

Zranená policajtka

Koncom júla 2009 sa neďaleko Handlovej zabarikádoval český lupič, ktorý mal ešte sedem rokov predtým kradnúť v nemeckom zlatníctve a neskôr ušiel polícii v Čechách. Martin Novák odolával policajnému komandu niekoľko hodín. Polícia počkala do zotmenia, nechala vypnúť svetlá v obci. Pri zásahu ozbrojený muž zomrel.

V júli 2010 chcela policajná hliadka kontrolovať dvadsaťosemročného Martina v Kráľovej nad Váhom. Trestne stíhanému mužovi sa však podarilo policajtov odzbrojiť a niekoľko hodín ich držal ako rukojemníkov. Nepomohlo ani policajné vyjednávanie. Dráma sa skončila v Nitrianskom Hrádku. Únosca zásah komanda neprežil. Pri akcii sa zranila aj jedna policajtka.

Nie všetky rukojemnícke drámy či akcie špeciálnych jednotiek, pri ktorých sa ozbrojený páchateľ zabarikáduje v budove a odmieta sa vzdať, dopadnú bez zranení. Mnohokrát závisí situácia od policajného vyjednávača, no ani ten predsa nie je všemocný.

Podaktorí si ešte pamätajú jednu z najväčších rukojemníckych drám vo vtedajšej Poľnobanke v Piešťanoch v roku 2001. Do pobočky v nákupnom stredisku vošiel nervózny a ozbrojený dvadsaťtriročný gambler. Žiadal asi 1,5 milióna korún. SBS-kár zamkol dvere a utiekol. S ozbrojeným lupičom ostali v pobočke dve zamestnankyne, maloletá dcéra jednej z nich, upratovačka a dvaja klienti.

Vtedajší šéf piešťanskej kriminálky sa ako vyjednávač mužovi ponúkol na výmenu za rukojemníkov. Polonahý vstúpil dovnútra a muža napokon presvedčil, aby sa vzdal. Muž si vo väzení odsedel 4,5 roka a v januári 2006 ho podmienečne prepustili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy