Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V kauzách sexuálneho zneužívania nastali zásadné zvraty
Zdielať na

V kauzách sexuálneho zneužívania nastali zásadné zvraty

PREŠOV/SNINA/HUMENNÉ / Na východnom Slovensku sa čoraz viac skloňuje sexuálne zneužívanie detí. V jednom prípade mal muž vlastnú sedemnásťročnú dcéru sexuálne obťažovať, biť a škrtiť. V druhej podobnej kauze obvinili otčima dvanásťročnej Nikoly.

Sedemnásťročné dievča nahlásilo na polícii, že ju otec týra. Svoju výpoveď si vzápätí rozmyslelo a celej rodine sa ospravedlnilo.

"Je to choré. Všetci sme šokovaní," hovorí babka dievčaťa. "Nevieme, čo sa stalo. Myslíme si, že ju nahovorila niektorá kamarátka," dopĺňa jej teta.

Teenagerka vykreslila vlastného otca ako tyrana. Pritom rodina tvrdila, že on ju nosil na rukách. Nesúhlasil len s jej nočnými výletmi.

"Keď má peniaze, rada si vypije. On sa na to vždy hneval, pretože vždy prichádzala neskoro v noci. Nesúhlasil, tak sa jej to snažil zakázať," dodáva babka.

Zákazy a príkazy sa slečne nepáčili a chcela sa pomstiť. "Mladá si povie, že ona sa pomstí. Dôsledky ale nedomyslí," konštatuje babka.

Hoci polícia trestné stíhanie neukončila, muža prepustila na slobodu. "Na základe vykonaného vyšetrovania bola podozrivá osoba prepustená zo zadržania. Vyšetrovanie naďalej pokračuje," dodal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Ak si dievča celý príbeh vymyslelo, trestu sa nevyhne. "Za krivú prísahu jej hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," uzatvára Džobanik.

Prípad krivej výpovede, pozrite si reportáž:

Zneužívanie dvanásťročnej

Prípad zneužívania dvanásťročnej Nikoly bol od začiatku plný pochybení. Súd nakoniec zveril dievča do opatery biologického otca. kauzou sa začala zaoberať i inšpekcia ministerstva vnútra.

Nikola potvrdila, že otčim ju obťažoval. jej peklo trvalo dva roky. "Chytal ma za prsia a kontroloval, či mi rastú. Nie raz," opisuje Nikola.

V prípade došlo k zvratu. "Vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil. Spis študuje prokuratúra," ozrejmila hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

Verdikt medzičasom padol. Je končený. "Prokurátor v Humennom dôkladne vyhodnotil dôkazy. Konštatoval, že rozhodnutie vyšetrovateľa je plne zákonné," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák.

Z Nikolinho okolia vypočuli viacerých svedkov. Polícia sa rozprávala so susedmi, spolužiakmi i pedagógmi, pracovníkmi úradu práce i pediatrom.

"Skutok, pre ktorý bolo vedené trestné stíhanie, nie je trestným činom," dodáva Spišák.

Polícia vychádzala najmä zo znaleckého posudku, ktorý sexuálne zneužívanie nepotvrdil. "Znaky, ktoré dievča opísalo, sú nešpecifické. Môžu opisovať aj všeličo iné, nielen zneužívanie," ozrejmuje sexuológ Dušan Kešický.

Kauza dvanásťročnej Nikoly, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy