Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Smrť Daniely Hertlovej (†20) je plná otáznikov
Zdielať na

Smrť Daniely Hertlovej (†20) je plná otáznikov

BRATISLAVA / Nezvestnú Danielu Hertlovú (†20) niekto zabil. Mŕtve dievča ležalo od minulej jesene so zviazanými nohami v lesíku pri moste Lafranconi v Karlovej Vsi. Potvrdili to testy DNA. V pondelok sa matka mŕtveho dievčaťa dozvedala príčinu smrti. Prípad pritom od začiatku sprevádza mnoho vážnych pochybení a nezrovnalostí.

"Nikdy som netvrdila, že som najmúdrejšia a najskúsenejšia na svete. Každý ma niečo iné odžité. Ja som z tých, čo to mali ťažšie, mladé dievča skúšané životom a ťažkými podmienkami," uvádzalo sa v liste mŕtveho dievčaťa.

Zmizla skoro pred rokom

Daniela zmizla ešte 18. júla 2013. Odišla z bytu svojho priateľa v Ružinove. "My sme išli na políciu asi štyri dni po tom, čo sa stratila. Odbili nás, že nie sme rodina," spomína mama Dankinho priateľa.

Tu je prvá nejasnosť. Polícia totiž tvrdí, že oznámenie o nezvestnej dostali až v auguste. "Polícia vyhlásila pátranie po osobe ihneď, ako bolo nahlásené. Presne 9. augusta," konštatovala Tatiana Kurucová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Faktom je, že po nezvestnej tri týždne nikto nepátral. Pritom prvé hodiny a dni sú v takýchto prípadoch rozhodujúce. "Vždy, keď niekam odchádzala, vedela som, že ide preč," priznáva jej mama.

Chybné údaje

Ďalšie chyby sa vyskytli v policajnom pátracom systéme. Nesedela výška, uvedená bola aj iná farba očí. Viac ako polroka nikto nepreskúmal osobné veci nezvestnej, ktoré boli zamknuté v garáži ubytovne na Mlynských Luhoch.

"Osobné veci tu má odložené. Ale v garáži. Izba je zbalená, pretože, bohužiaľ, zaplatená nie je," uviedla pani z ubytovne.

Matka nazrela do garáže po prvýkrát až v polovici februára tohto roku. Danka tam mala všetko, chýbali len doklady. "Od začiatku som tvrdila, že ona by bez svojich vecí neodišla. Potrpela si na svoje oblečenie a nenechala by tu svoje veci len tak," dodáva jej matka.

Mala svedčiť

Daniela bola v minulosti zavlečená do Rakúska, kde ju znásilnili. Proti páchateľom tohto činu mala svedčiť. Tri mesiace pred zmiznutím pri rekognícii spoznala kamarátku, ktorá ju mala pod zámienkou zavliecť do zahraničia.

"Polícia 7. mája 2013 obvinila 22 ročnú Irenu a 27 ročného Mariána z Dunajskej Stredy zo sexuálneho násilia páchaného formou spolupáchateľstva. Obaja sú stíhaní na slobode," uviedla Kurucová.

S iným možným motívom prišiel Dankin priateľ, ktorý sa s ňou deň pred zmiznutím pohádal. Ten teraz sedí vo väzení. "Dali ma zavrieť, lebo som bol blízko a nikto mi nechce pomôcť von, aby som mohol hľadať Danku na vlastnú päsť," ozrejmuje.

Danka vraj bola v deň jej zmiznutia s istým starším pánom, ktorému občas pomáhala v domácnosti. On to však odmieta. "Nebudem sa na tú tému baviť, bola za mnou polícia, ja som polícii všetko vysvetlil," uzavrel.

Snívala

Faktom je, že páchateľ lebo páchatelia mali takmer rok, aby po sebe upratali. Stále sa však pohybujú medzi nami. Polícia vo vyšetrovaní pokračuje. "Doposiaľ ale nebolo vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe," dodáva Kurucová.

Danka mala veľké plány. Chcela zmeniť svoj život a zabudnúť na minulosť.
"Myslím, že mám na to svoj život zmeniť k lepšiemu a chcem sa dostať vyššie a získať to, čo chcem a po čom celý život túžim," snívala. Ostali to však len nenaplnené sny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy