Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zlyhal človek, naznačuje vyšetrovanie nehody školákov
Zdielať na

Zlyhal človek, naznačuje vyšetrovanie nehody školákov

BRATISLAVA / Autobus, ktorý havaroval v piatok pri Piešťanoch a zomreli tam štyri študentky športového gymnázia z Trnavy, neprekročil rýchlosť.

"Autobus išiel v čase nehody rýchlosťou 97 km/h, v čase prevrátenia mal na tachometri 67 kilometrov za hodinu,“ uviedol na tlačovej besede trnavský krajský policajný riaditeľ Štefan Čechovič. Dodal, že v autobuse bezpečnostné pásy boli, kto bol pripútaný, budú vyšetrovať.

Doterajšie vyšetrovanie technickú chybu autobusu predbežne vylúčilo. "Zatiaľ by sme to charakterizovali, že zlyhal ľudský faktor a akým spôsobom, to ukáže vyšetrovanie,“ povedal policajný šéf Tibor Gašpar.

Všeobecné ohrozenie

Vodiča obvinili z trestného činu všeobecného ohrozenia. V nedeľu ho zo zadržania prepustili. Alkohol mu nezistili a dodržal všetky predpísané prestávky. Vypočuli aj očitých svedkov, medzi nimi šoféra, ktorého autobus krátko pred nehodou predbehol.

Podľa Gašpara bude treba vykonať komplexné znalecké dokazovanie na technický stav, aj s rozobratím niektorých častí autobusu. "Bude treba počkať na závery súdnych pitiev a ďalších posudkov na zranenia aj na zdravotný stav vodiča,“ dodal. Na mieste nehody zasahovalo 40 policajtov, bol tam aj okresný prokurátor.

Autobus so študentmi Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave havaroval v piatok popoludní na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Pri nehode prišli o život štyri študentky. V autobuse bolo 31 cestujúcich - 29 žiakov a dve učiteľky. Päť osôb sa ťažko zranilo, 20 ľahko a dvaja ľudia boli bez zranenia.

Gymnazisti sa vracali z exkurzie na Orave. Autobus zišiel z cesty, vodič sa pravdepodobne snažil vrátiť naspäť a na prudkom svahu sa autobus prevrátil. VIAC TU. 

Viac kontrol na cestách

Na cestách bude viac policajtov, a to aj na miestach, kde ich doteraz vodiči nemuseli čakať. Okrem toho budú pri rozdávaní pokút prísnejší. V súvislosti s nehodovosťou na cestách to avizoval policajný prezident Tibor Gašpar. Uplynulý víkend bol na cestách mimoriadne tragický, keď od piatka do nedele zahynulo 13 ľudí.

Za prvých päť mesiacov tohto roku zahynulo na cestách stosedemnásť ľudí. Vlani za také isté obdobie to bolo len šesťdesiatpäť, v roku 2012 evidovali stoosemnásť obetí. Polícia má ambíciu dosiahnuť na konci roka dobré výsledky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy