Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Za dobodanie Gabriela dostal útočník podmienku
Zdielať na

Za dobodanie Gabriela dostal útočník podmienku

BRATISLAVA / Pred deviatimi mesiacmi došlo na ubytovni v Bratislave ku krvavému útoku. Keď Gabriel vošiel na sociálne zariadenie, jeho spolubývajúci mu vrazil nôž do brucha. Tri dni ležal v umelom spánku a absolvoval tri náročné operácie. Súd však pred niekoľkými dňami rozhodol, že útočník zostane na slobode. Gabriel je ale naďalej presvedčený o tom, že je to veľmi nebezpečný muž a súd urobil chybu.

"Je to starší človek, je to psychopat," hovorí Gabriel. V osudný augustový večer musel mať útočník podľa Gabriela vypité. Keď vošiel na toaletu, údajne tam stál už s nožom v ruke a zaútočil.

Poškodená podbrušnica

"Stalo sa to 29. augusta. Prebral som sa asi 2. septembra na umelej pľúcnej ventilácii," tvrdí Gabriel. Bodnutie mu poškodilo podbrušnicu. Absolvoval dve ťažké operácie a v januári tretiu, kvôli plastike čriev. "A za toto dostal podmienku. Samosudkyňa to riešila ako nejakú dopravnú nehodu," hovorí Gabriel.

"Obvinený bol uznaný vinným na trest odňatia slobody na šesťnásť  mesiacov, podmienečný trest tridsať mesiacov. Rozsudok nie je právoplatný," uviedol hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak.

Miernejší trest

Napriek tomu, že sa Gabriel zotavoval takmer osem mesiacov, útočníka posudzovali podľa miernejšieho paragrafu, kde je horná hranica trestu iba dva roky.

"Ten človek bol dva krát trestaný, samozrejme, už sa nehľadí naňho ako na trestaného, lebo prešiel dve amnestie," hovorí Gabriel.

Proti výške trestu môže podať odpor iba obvinený, obeť nie. Ak chce Gabriel pre útočníka prísnejší trest, musí o svojej pravde presvedčiť prokuratúru. "Ak podá prokurátor odpor, bude sa vo veci pojednávať na normálnom súde," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy