Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Posudok pre adopciu písali ľudia, ktorí nás nepoznali, tvrdí Veronika
Zdielať na

Posudok pre adopciu písali ľudia, ktorí nás nepoznali, tvrdí Veronika

BRATISLAVA / O možnosti priamej adopcie na Slovensku tušil málokto. Zákony ju umožňujú aj na Slovensku. Teraz páry čakajú často aj niekoľko rokov, kým sa im splní ich sen - dať domov nechceným deťom.

Budeme čakať ešte rok

Pre adopciu sa rozhodla aj pani Veronika so svojim manželom. Podstúpili všetky prípravy a čakajú. Čas ich tlačí, nakoľko už jednu 3-ročnú dcérku majú, no chcú pre ňu v tomto ranom veku rovnako starú sestričku.

"Teraz nám povedali, že vybavujú len ľudí z roku 2012, čiže my budeme čakať ešte minimálne rok, a to už pol roka čakáme," vysvetľuje Veronika. Príprava na osvojenie si dieťaťa je náročná a precízna. Isté okolnosti ale pani Veroniku prekvapili.

Nechce, aby skončilo v domove

"Najvtipnejšie mi prišlo to, keď úrad práce sociálnych vecí a rodiny napísal na miestny úrad, aby na nás dali nejaký posudok. Takže na nás písali posudok ľudia, ktorí nás nikdy v živote nevideli," hovorí.

Naproti ľuďom, ktorí túžia po osvojení si dieťatka stoja rodičia, ktorí vedia, že o tie svoje deti sa nemôžu z akýchkoľvek dôvodov postarať. Mamička zo západného Slovenska by chcela dať po narodení dieťatko svojim známym.

"Keď by som ho dala niekomu cudziemu, tak ja nemôžem vedieť, či to bábätko sa bude mať dobre, a tak by som sa ešte viacej trápila," vysvetľuje budúca mamička. "Ona by mala dať súhlas s osvojením vo vzťahu ku konkrétnemu osvojiteľovi. Súhlasím s tým, aby si dieťa osvojili títo ľudia," informuje právnička Bronislava Pavelková.

"Podmienky v akých žijeme, sú nedostatočné pre výchovu dieťatka. Nechcem, aby skončilo v detskom domove, ale radšej v nejakej rodine, aby niekomu robilo radosť," hovorí zúfalá matka. Celý príbeh budúcej matky si prečítajte TU.

Priamu adopciu zákony umožňujú

"Niekedy sú naozaj ľudia v takej ťažkej situácii, že o štyri deti sa postarať vedia a o šesť detí sa postarať nevedia," tvrdí sociálna poradkyňa Ida Žilinská.

Podľa odborníčky na rodinné právo priamu adopciu, naše zákony umožňujú. Doteraz v praxi ale nebola využívaná, pričom v západných krajinách ide o bežný postup.

"Dieťa vyrastá s vedomím, že má biologického rodiča a rodičov právnych, ktorí ho vychovávajú a tým pádom sa môže ľahšie s touto skutočnosťou vyrovnať," dodáva právnička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy