Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pilot (70) vetroňa sa chcel vyhnúť búrke, skončil na poli
Zdielať na

Pilot (70) vetroňa sa chcel vyhnúť búrke, skončil na poli

SIELNICA / Na poli neďaleko Sielnice (okr. Zvolen) núdzovo pristál vetroň. 70-ročný pretekár sa dostal do nevhodných poveternostných podmienok a skončil iba pár metrov od rušnej R1, kde by bolo pristávanie poriadne nebezpečné.

Urobil chybu

Pilot (70) bol na súťaži. Práve sa vracal do Prievidze, keď ho zradilo počasie. Snažil sa vyhnúť búrke. Muž priznal, že urobil chybu. Pristáť nemal kde a vybral si dlhé rovné pole pred sebou.

Keby sa dostal nad rušnú diaľnicu, mal by problém. Našťastie sa mu pristátie vydarilo. Z vetroňa vyliezol bez jediného škrabanca a podarilo sa mu privolať si pomoc. "Neletel som ako som mal, pretože nad Prievidzu som nevidel. Uhýbal som na východ," vysvetľuje pilot Antonín.

Núdzové pristávanie vyšlo, vetroň skončil iba pár metrov od frekventovanej cesty. Odkiaľ všetko videli vodiči okoloidúcich áut. Skúsený pilot, ktorý každoročne lieta na preteky na Slovensko sa dostal pešo k rodinným domom a zavolal si pomoc. "Čakám na kamarátov," povedal.

Zrútil sa v neprístupnom teréne

Neďaleko Kláštora pod Znievom sa v nedeľu popoludní zrútil vetroň. Ten pilotoval maďarský reprezentant, ktorý súťažil na medzinárodných plachtárskych pretekoch v Prievidzi.

Vetrone sa vracali na letisko a pilot nezvládol let nad pohorím Kľak. Stratil výšku a skončil na zemi. Pretekár vyviazol bez zranení. Jeho vetroň obišiel oveľa horšie. Keďže pristál na neprístupnom mieste, vyťahovať ho budú pravdepodobne až zajtra. Súťaž aj napriek nehode pokračovala ďalej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy