Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prievidžanka šírila HIV. Muži žijú v strachu a chodia na testy
Zdielať na

Prievidžanka šírila HIV. Muži žijú v strachu a chodia na testy

PRIEVIDZA / Žena, ktorá poskytovala sexuálne služby napriek tomu, že bola infikovaná vírusom HIV, vážne ohrozila nielen svojich klientov, ale aj ich manželky či deti.

Muži sa hanbia

Viac ako 200 ľudí si v priebehu jediného mesiaca dalo urobiť testy na vírus HIV. O rozruch sa postarala Prievidžanka, ktorá poskytovala sexuálne služby, napriek tomu, že bola vírusom infikovaná. O testy prejavili záujem muži, z ktorých sú mnohí ženatí.

"Mala strašne veľa chlapov, povedal by som že stovky. Medzi nimi i kopec ženatých, ktorí chorobu roznášajú ďalej," povedal jeden z klientov nakazenej ženy. "Sú medzi nimi aj známi, hanbia sa," dodal.

Priateľke to nepovedal

Najdôležitejšie je podľa infektológa Petra Malinjaka zahájiť liečbu čo najskôr. Muži, ktorí sa ešte nedali vyšetriť, hazardujú so svojím zdravím a zdravím svojej polovičky. "Častejší je prenos z muža na ženu ako naopak."

Klient obvinenej si nebol istý, testy sám absolvoval. "Našťastie to dopadlo dobre," povedal a zdôveril sa, že o tom jeho priateľka nevie.

Hrozba väzenia

Inkubačná doba predstavuje 2 až 6 týždňov. V prvom štádiu sa nakazenému zväčšia uzliny a pečeň, trpí teplotami. Po pár dňoch sa príznaky stratia, ďalšie sa objavia až po niekoľkých mesiacoch.

Reportáž o nakazenej žene z Prievidze nájdete vo videu.


"Najhoršie to je u tých, ktorí vedia o svojej chorobe, ale neliečia ju," vysvetľuje infektológ. Každý infikovaný môže skončiť vo väzení podobne ako 32-ročná žena z Prievidze. Ak muž vystaví hrozbe HIV manželku či družku, sadzba odňatia slobody môže dosiahnuť až 12 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy