Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Potvrdené! Za smrť Romana (†42) môže lekárka
Zdielať na

Potvrdené! Za smrť Romana (†42) môže lekárka

ŽILINA / Rodina Žilinčana Romana Tvrdého má aspoň trochu pokojnejší spánok, pretože majú čierne na bielom potvrdené to, čo si mysleli. 42-ročný Roman pred necelým rokom išiel na pohotovosť, kde ho odporučili na urgentný príjem. Lekárka, ktorá bola v službe, ho odtiaľ poslala domov s liekmi proti alergii a astme. Na druhý deň zomrel.

Odišiel s diagnózou astma

Roman si návštevu lekára nechal na poslednú chvíľu. Tým sa rodina netají. Športovo zdatný chlap sa snažil prekonať zdravotné problémy, ktoré cítil, sám. Nakoniec sa predsa len rozhodol ísť na pohotovosť.

"Doktorka brata z pohotovosti poslala na urgent, aby mu urobila odborné vyšetrenie. No a pani doktorka mu to odborné vyšetrenie na urgente neurobila. Aj keď mu vyšli zlé výsledky na EKG," opisuje sestra Miriam.

Zo žilinskej nemocnice odišiel s diagnózou, že má astmu. O niekoľko hodín mu prišlo doma veľmi zle. Záchranka mu už nepomohla. "Tým že mal tú krvnú zrazeninu, tak sa zadusil," dodáva sestra. "Nič mu nebolo. Bol to veľký športovec...," hovorí Romanova matka.

Za smrť Romana môže lekárka

Krátko po Romanovej smrti jeho príbuzní podali sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Dnes už majú v rukách rozhodnutie.

"Len sa potvrdilo, že neurobila vyšetrenia správne," hovorí sestra. "Zabili mi syna, niekto za to musí niesť zodpovednosť," myslí si Romanova matka.

Romanovi blízki sú rozhodnutí, že podajú trestné oznámenie. "V rámci trestného stíhania by sa prešetrovalo, kto je zodpovedný a trestne by bol postihnutý. Ale okrem toho môžu v občianskom konaní žiadať náhradu tzv.  nemajetkovej ujmy," uviedol advokát Dušan Chlapík. 

Podľa kolegov dotyčnej lekárky je to skvelá odborníčka a tento prípad ju veľmi trápi. "V zmysle zákona podávame námietky k zisteným skutočnostiam a preto v tejto chvíli nemôžeme poskytovať ďalšie informácie," uviedla hovorkyňa FNsP Žilina Mária Koporecová. Romanova rodina však verí, že rozhodnutie o pochybení lekárky sa nezmení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy