Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Odber orgánov je legálny, odborníci vyzývajú na diskusiu
Zdielať na

Odber orgánov je legálny, odborníci vyzývajú na diskusiu

BRATISLAVA / Vykosťovanie mŕtvych tiel vyvolalo na Slovensku vlnu odporu. Ľudia hromadne odmietajú pitvu či darcovstvo orgánov. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre orgánové transplantácie, medicínsky právnik ale aj policajný prezident volajú po spoločenskej diskusii.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Pribúdajú desiatky ľudí

Do registra "nedarcov" každým týždňom pribúdajú desiatky, možno až stovky žiadostí Slovákov, ktorí odmietajú byť po smrti vykostení. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva upozorňuje, že vedľajším efektom masívnych odmietnutí môže byť zabrzdenie, prípadne zastavenie aj ušľachtilého transplantačného programu orgánov.

Odber orgánov a tkanív bez súhlasu mŕtveho, aj v medializovaných prípadoch, umožňujú súčasné zákony. "Pokiaľ legislatíva bude nejasná a bude umožňovať takéto konanie, nebude možné zo strany polície považovať takéto konanie ako trestný čin," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Rozlíšenie účelov

"Možno riešením by bolo, keby sa darcovstvo orgánov, kde ide tým prijímateľom o život, odčlenilo od darcovstva tkanív, ktoré sa používajú aj na komerčné účely a majú iné poslanie ako záchranu života," uviedol hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre orgánové transplantácie Michal Hulman.

V praxi by to znamenalo, že orgány, priamo zachraňujúce život ako srdce, pľúca, obličky, pečeň, pankreas by sa naďalej mohli odobrať bez súhlasu potenciálneho darcu. Pri ostatných tkanivách, kostiach či kĺboch by sa naopak vyžadoval vyslovený písomný súhlas darcu s odberom, ktorý by udelil ešte za svojho života. "Na základe toho, aká bola odozva na tieto prípady, vzhľadom na medializáciu, je potrebné asi začať na túto tému diskutovať," vyzýva policajný prezident.

Na ťahu je parlament

Na ťahu je teraz parlament a poslanci, aby navrhli zmenu zákonov v prospech ľudí. "Pre ďalší vývoj zdravotníckej legislatívy v oblasti odberov
ľudských orgánov a tkanív bude rozhodujúce, či sa podarí nájsť konsenzus medzi záchranou ľudského života a tradičnými princípmi medicínskej etiky a to tak, aby ani po smrti nebola znížená dôstojnosť mŕtvej osoby,"
hovorí medicínsky právnik Pavol Kádek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy