Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Valkova vražda. Polícia preveruje zahraničnú stopu
Zdielať na

Valkova vražda. Polícia preveruje zahraničnú stopu

BRATISLAVA / Kauza brutálnej vraždy Ernesta Valka sa začína podobať na prípad bez konca. Vyšetrovanie už trvá takmer tri a pol roka a doteraz nepadlo žiadne obvinenie a prípravné konanie sa ani len nechýli ku koncu. Najnovšie polícia hľadá pomoc v zahraničí.

Smrť pre peniaze?

Polícia sa v prípade vraždy Ernesta Valka chytila zahraničnej stopy. Preveruje aj možnosť, že motívom mohla byť snaha vraha získať od prominentného právnika údaje o zahraničných kontách. A ďalším cieľom malo byť ich rabovanie. Vražda počas lúpeže tak už nie je aktuálna. Smeruje to skôr k objednávke teda úkladnej vražde.

Naša polícia teraz čaká na reakciu zahraničných kolegov. Požiadala totiž o previerky tamojšej polície, ktoré súvisia aj s právnou pomocou spoza hraníc. "Kým pomoc nebude vybavená, nie je možné konštatovať nejaký posun vo vyšetrovaní tejto kauzy," informoval policajný prezident Tibor Gašpar.

Vyšetrovanie sa vlečie

Nádej na objasnenie prípadu sa stále rozplýva. "Nie je možné stanovovať žiadne termíny, pretože právna pomoc býva veľmi individuálna a tiež súvisí s procesom vykonania úkonov v zahraničí," doplnil Gašpar. A čo previerky a právna pomoc zo zahraničia vlastne sú. Podľa expertky ide o bežnú medzištátnu spoluprácu. "Je možné vykonávať na základe aj dožiadania, ktorékoľvek úkony na území iného štátu," objasnila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

V tomto prípade sa ale zrejme týkajú zahraničných kont a účtov. "Niekto sa k nim možno chcel dostať. Prípadne mohli byť aj motívom jeho smrti," povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný. Ten to odhaduje skôr na Európu. "Môže ísť o krajiny, ktoré vedia spravovať peniaze. Povedzme teda Švajčiarsko, Luxembursko či Lichtenštajnsko," dodal.

Polícia zbrane neskladá

"Zisťovanie skutočností okolo bankových účtov je komplikovanejšie ako získavanie iných dôkazov," objasnila Kurilovská.

Expertka nevylučuje ani situáciu, že získanie týchto dôkazov a informácií bude natoľko podstatné, že bez nich sa náš vyšetrovací tím nebude vedieť v tejto kauze pohnúť ďalej. "Neskladáme zbrane, intenzívne sa na tom stále pracuje," ukončil policajný prezident Tibor Gašpar.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy