Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nové fakty o Valkovej (†57) smrti, chceli vybieliť zahraničné kontá
Zdielať na

Nové fakty o Valkovej (†57) smrti, chceli vybieliť zahraničné kontá

BRATISLAVA / Brutálna vražda právnika Ernesta Valka je opäť na pretrase. Počas uplynulých 3 rokov sa k nej vyjadrili ministri, policajní prezidenti aj námestník generálnej prokuratúry. Do cieľa ale stále neprišli. Najnovším motívom bola údajne snaha získať od obete údaje o zahraničných bankových kontách a následné rabovanie účtov.

Smrť bola náhoda

Toto si mala objednať mafia. Okrem toho vražda právnika nemala byť v pláne, ale úplná náhoda. Vrah ho údajne zastrelil, až potom, keď sa začal brániť. Námestník generálnej prokuratúry to ale absolútne zmietol zo stola už po roku a pol od tragédie.

"Ja na náhody neverím, pri takých závažných trestných činoch málokedy dôjde k takému následku ako nastal, náhodou," povedal námestník GP Peter Šufliarsky.

Bojí sa zmarenia

"Nechajme priestor na prácu vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí to vedú," hovorí minister vnútra Robert Kaliňák. Aj podľa policajného prezidenta treba prestať špekulovať. Tvrdí totiž, že teraz prezrádzať detaily z vyšetrovania je stále predčasné. Bojí sa jeho zmarenia. Treba však pripomenúť, že naposledy, len pred pár dňami prehovoril práve jeho muž, šéf Národnej kriminálnej agentúry Daniel Goga. 

"Verzií je stále platných viacej. Niektoré majú vyššiu relevantnosť z hľadiska dôkazov, ktoré sme získali, niektoré nižšiu," povedal policajný prezident Tibor Gašpar. Niečo predsa len prezradil.

Vedia, či je páchateľ recidivista

"Jedna z verzii je skutočne vážne relevantná, ktorá má dobré základy. Pokiaľ budú vykonané a potvrdené niektoré odhady, možno, že bude viesť aj k lepšiemu záveru," dodal Gašpar.

Nevylúčil ani vyriešenie kauzy. To však nie je nič nové. Ešte v polovici novembra bol, exkluzívne len pre nás, oveľa konkrétnejší námestník generálneho prokurátora. Ten uviedol, že sa podarilo zúžiť okruh motivácie a že vedia, či je páchateľ recidivista alebo člen zločineckej skupiny, aj to či ho Ernest Valko poznal.

Minister vnútra túto kauzu opäť prirovnal k prípadu Daniela Tupého. Tvrdí, že tam bol podobný problém. Dôkazná situácia tejto vraždy ale pred súdom neuspela a prípad je nevyriešený. "Príliš veľa medializácie okolo Daniela Tupého výrazne skomplikovalo jeho vyšetrovanie," dodáva Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy