Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Posun v kauze smrti Valka (†57) nenastal, tvrdí jeho dcéra
Zdielať na

Posun v kauze smrti Valka (†57) nenastal, tvrdí jeho dcéra

BRATISLAVA / Tri týždne po tom, čo televízia JOJ ako prvá a jediná informovala o tom, že Generálna prokuratúra už pozná vraha Ernesta Valka, je táto téma opäť na pretrase. Odvtedy ale žiadny výrazný posun v tejto kauze nenastal. Valkova dcéra označila informácie, ktoré sa teraz objavili v niektorých médiách, za zavádzanie.

Prezident optimistom nie je

Prokurátor Peter Šufliarsky pred takmer mesiacom prezradil, že vedia, či známy advokát otvoril svojmu vrahovi dvere a či ho poznal. K tomu dodal aj ďalší fakt, že nie je pre nich tajomstvom ani to, či ide o recidivistu alebo člena zločineckej skupiny.

"Ale z taktických dôvodov to nemôžem pre verejnosť uviesť," povedal Šufliarsky. Policajný prezident ale taký optimista nie je. Uviedol, že polícia stále pracuje s viacerými verziami a že na obvinenie ešte nemajú dostatok dôkazov.

Bolo by to predčasné vyhlásenie

"Ja by som nepotvrdil žiadne informácie, lebo to štádium vyšetrovania zatiaľ neumožňuje vzniesť obvinenie... Bolo by predčasné teraz vyhlásiť, že máme páchateľa," hovorí policajný prezident.

Z týchto vyjadrení ale nie je nadšená Valkova rodina. Dcéra Jana, ktorá je sama právnička, tvrdí, že o priebehu vyšetrovania sa dozvedá len z médií. Okrem toho ju hnevá, že každé výročie od náhleho odchodu jej milovaného otca sa púšťajú do obehu nejaké vyjadrenia, ale bez konkrétneho výsledku.

Boli to sérioví vrahovia?

"Zdá sa mi predčasné vyhlasovať, že niekto má vraha, keď potom za tým dodá, že ešte chýba jeden, dva dôkazy, aby ho obvinili," dodáva Valkova dcéra Jana.

Jednou z verzií bolo aj to, že vrahmi boli zlodeji, ktorí mali v tom čase domy v Limbachu sériovo vykrádať. Tí sú už vo väzbe. Tam by ale išlo skôr o skrat bez motívu.

Od smrti ubehli tri roky

"Máme dokázaný konkrétny motív, ale vzhľadom na to, aby sa nezmarilo vyšetrovanie v zmysle, aby sa mohlo vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe, nemôžeme tento motív verejne prezentovať," informuje hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Ernesta Valka  zavraždili v novembri pred 3 rokmi. Ukončenie vyšetrovania malo byť na spadnutie už po 18-tich mesiacoch. Vtedy to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. Doteraz ale žiadne obvinenie nepadlo a je len otázne, či sa tak niekedy vôbec stane.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy