Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pri objasňovaní Valkovej (†57) vraždy vyšetrovatelia viackrát chybovali
Zdielať na

Pri objasňovaní Valkovej (†57) vraždy vyšetrovatelia viackrát chybovali

BRATISLAVA / Známeho právnika Ernesta Valka zabili síce pred troma rokmi, jeho vrah ale stále behá po slobode. Generálna prokuratúra navyše na tento prípad uvalila prísne informačné embargo.

Obhliadka miesta činu sa robila 6-krát

Prokuratúra je veľmi optimistická. Vyšetrovací tím totiž počas troch rokov urobil enormne veľa úkonov. Vďaka nim sa mal dokonca vysporiadať aj z úvodnými fatálnymi chybami ako napríklad to, že nezobrali otlačky prstov z miesta činu.

Okrem toho záhadne nenašli ani Valkovu zbraň v gauči. Našla ju až jeho dcéra Jana. Obhliadku miesta činu ale podľa generálnej prokuratúry nepodcenili. Urobili ju až šesťkrát.

"Jedna sa urobila na začiatku, to znamená v deň spáchania skutku a nasledujúci deň a ďalších 5 opakovaných, kde sa zaisťovali stopy," povedal námestník Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky.

To však nie je všetko. Len svedkov vypočuli až takmer stovku. "Boli vykonané previerky výpovedí poškodených na samotnom mieste, boli vykonané prehliadky motorových vozidiel," dodáva Šufliarsky.

Šufliarsky: Čas je náš najväčší nepriateľ

Tých úkonov však bolo oveľa viac. Napríklad zobrali množstvo biologického materiálu. Peter Šufliarsky napriek tomu priznáva, že čas je ich najväčší nepriateľ.

Podľa bezpečnostného analytika priestor na optimizmus tu už nie je. "Predpokladám, že prípad vyriešený nebude, tak ako sa to ukazovalo na začiatku. Je to chyba, ktorú si musí príslušný orgán sám zodpovedať," vraví bezpečnostný analytik Milan Žitný. Odhalenie vraha si zbožne želá najmä Valkova najbližšia rodina. Dcéra Jana, ktorá ide v jeho šlapajach nádej nestráca.

Prominentného právnika zavraždili v novembri v roku 2010 v jeho dome v Limbachu. Dostal strelu priamo do srdca. Krátko predtým ešte stihol zatelefonovať, že v dome cíti acetón. Všetko nasvedčuje tomu, že vrahovia si počkali, kým bude doma a hlavne sám.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy