Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vyšetrovanie vraždy Ernesta Valka (†57) pomaly zapadá do zabudnutia
Zdielať na

Vyšetrovanie vraždy Ernesta Valka (†57) pomaly zapadá do zabudnutia

BRATISLAVA / Od smrti právnika Ernesta Valka uplynulo už dva a pol roka. Kauza začína pripomínať nedoriešený prípad Daniela Tupého. Zásadným rozdielom však je, že v kauze Valko možno nepadne ani len obvinenie, nie to, že by sa prípad dostal pred súd.

Stále chýba motív

K vražde právnika došlo ešte v novembri 2010 priamo v jeho dome v Limbachu. Dostal strelu priamo do srdca. Krátko pred tým telefonoval, že cítil v dome acetón.Vrahovia si zrejme počkali na to, kedy bude doma a hlavne sám.

Okrem pochybení počas vyšetrovania, v tejto veci chýba aj jasný motív. Prevládajú však názory, že išlo skôr o objednávku. Proti pozitívnemu výsledku ide pribúdajúci čas, generálna prokuratúra ale nádej nestráca. "Orgány činné v trestnom konaní sú optimistické, že sa podarí trestný čin objasniť. Pokiaľ to dôkazná situácia v budúcnosti dovolí budeme informovať verejnosť," informovala hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Odhalenie vraha nevidia ani odborníci

Neúspechy v tejto kauze priznal aj minister vnútra. Napriek tomu, ale za policajtmi, ktorí na nej robili alebo robia, stále stojí. Úvodné zlyhania počas obhliadky miesta činu, ale podľa našich informácií doteraz komplikujú vyšetrovanie. "Sú v nejakom štádiu, ktorý síce nie je z pohľadu výsledku úplne uspokojivý, ale rovnako tak platí, že nie sú v žiadnom bezradnom stave," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

Všetko nasvedčuje tomu, že padá aj hypotéza, že vrahom sú vykrádači domov. To zmietol zo stola aj dozorujúci prokurátor, s tým že nešlo o nešťastnú náhodu. Odhalenie vraha optimisticky nevidia ani odborníci v tejto oblasti. "Dôkazná núdza je veľká a tým, že ubehlo toľko času odvtedy už je jasné, že akonáhle sa tá horúca stopa vytratila už nie je možné dobre naviazať a nájsť páchateľa," myslí si bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Podľa neho páchatelia išli za niečim kontrétnym, čo mal Ernest Valko. "V ten deň tam bola upratovačka. Páchatelia museli vedieť, aký je režim domu. Oni si počkali, až prišiel doktor Valko večer domov a nechali si špeciálnym spôsobom otvoriť ním," dodáva Žitný.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy