Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Právnik radí. Ako sa odsťahovať od rodičov, keď nie ste plnoletý?
Zdielať na

Právnik radí. Ako sa odsťahovať od rodičov, keď nie ste plnoletý?

SLÁDKOVIČOVO / Mnoho mladých, by sa chcelo osamostatniť od rodičov a žiť si svoj život. Často ich k tomu vedú aj nezhody s nimi. Do Právnej televíznej poradne nám napísala diváčka zo Sládkovičova. Chce vedieť, či sa môže od rodičov odsťahovať aj v prípade, že ešte nemá 18 rokov.

Doma sa už nedá vydržať

Naša diváčka Ildikó zo Sládkovičova sa chce odsťahovať a osamostatniť, hoci ešte nie je plnoletá.

"Doma sa to už nedá vydržať. Stále sa hádam s rodičmi. Chcem sa odsťahovať k priateľovi, ale rodičia mi vravia, že nemôžem, lebo nemám 18 rokov," sťažuje sa len 17-ročná slečna.

Tu vzniká prvý problém. Keďže má Ildikó 17 rokov, nemôže len tak opustiť rodičov a pobrať sa bývať k priateľovi. Kým nebude plnoletá, za jej výchovu sú zodpovední rodičia, ktorí určujú jej miesto pobytu.

Právnik radí

V takomto prípade je možnosťou sobáš s jej priateľom. "Jediné, čo by ju mohlo urobiť spôsobilou na právne úkony v plnom rozsahu, by bol sobáš s týmto priateľom, na ktorý súhlas rodičov nepotrebuje. Potrebuje, ale súhlas súdu," radí právnička Bronislava Pavelková.

Pokiaľ by odišla k priateľovi bez súhlasu rodičov, tí by mohli mať problémy s Úradom sociálnych vecí a rodiny. Mohli by si ich predvolať pre nesprávnu výchovu. Preto jej radšej odporúčame dohodnúť sa s rodičmi alebo sa pokúsiť s nimi vychádzať. "Alebo teda zosobášiť sa, ak dá na to súd súhlas. Súdu, ale treba tento dôvod preukázať, aby nedochádzalo k unáhleným alebo urýchleným uzatváraniam manželstiev, len z dôvodu, že sa chce maloletý zbaviť výchovného vplyvu rodičov," dopĺňa právnička.

Vzhľadom k stúpajúcemu počtu rozvodov, odporúčame Ildikó zvážiť tento krok. Mimochodom, aj plnoleté dieťa má určité povinnosti, vo vzťahu k rodičom. Patrí medzi ne povinnosť spolupracovať s rodičmi. Nie je to nijak pevnou vekovou hranicou, dokonca ani tým, či je odkázané na výživu alebo nie.

Ďalšie právne problémy nám posielajte na email PTP@joj.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy