Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Právnik radí. Ak si žena kúpi spermie zo spermobanky, budem otcom?
Zdielať na

Právnik radí. Ak si žena kúpi spermie zo spermobanky, budem otcom?

BRATISLAVA / Keby si kúpila moja žena spermie zo spermobanky, bol by som právoplatným otcom ja? E-mail s takýmto znením nám napísal divák do Právnej televíznej poradne. Teraz mu poradíme, či by bol otcom a v prípade, že by sa rozviedol, či by musel platiť na dieťa alimenty.

Prečo neskúsiť alternatívu?

A požehnal ich Boh a riekol im: Ploďte sa množte a naplňte Zem! Toto je prvá hlava, verš 28 z knihy Genezis. V tomto výroku Boh nekonkretizoval ako... Ak niekto túži po dieťati a nedarí sa mu to prirodzenou cestou, prečo to neskúsiť alternatívne?

"Ak by som sa oženil a moja žena by si kúpila spermie zo spermobanky, kto by musel na dieťa platiť prídavky? Bol by som vedený ako otec ja," pýta sa divák. Ak je niekto v manželstve, tak je vylúčené, aby došlo k umelému oplodneniu bez súhlasu manžela. Je to podmienka, aby mohla byť žena umelo oplodnená.

Ak súhlas nedá, otcom nie je

"Ak by sa dieťa narodilo za trvania manželstva z umelého oplodnenia, tak vždy by bol za otca dieťaťa považovaný manžel, keď dal súhlas k umelému oplodneniu. Ak by sa ukázalo, že súhlas nedal, v tom prípade by za otca nebol považovaný, nesvedčila by mu domnienka otcovstva a otcovstvo by zostalo neurčené," informuje právnička Bronislava Pavelková.

Ak by dal súhlas k umelému oplodneniu a po čase by sa zistilo, že žena otehotnela inak než umelým oplodnením...teda prirodzenou cestou, ale s iným mužom, v tomto prípade by mu vzniklo právo zaprieť otcovstvo, ktoré by mu bolo automaticky zo zákona určené. Tak si to zhrnieme:

"Na oplodnenie ženy - umelým oplodnením sa vyžaduje súhlas manžela. Ak by došlo k umelému oplodneniu bez súhlasu manžela, vtedy sa manžel nezapíše ako otec dieťaťa," dodáva právnička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy