Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Právnik radí. Sused Františkovi nedovolí ošetriť stenu domu
Zdielať na

Právnik radí. Sused Františkovi nedovolí ošetriť stenu domu

PÚCHOV / V ďalšej Právnej televíznej poradni sa budeme venovať susedským sporom, respektíve susedským právam. S prosbou o pomoc sa na nás obrátil divák z Pezinka. Sused mu nedovolí ošetriť stenu jeho rodinného domu, lebo je na hranici ich pozemkov.

Ako má chrániť svoj majetok

Mať rodinný dom, o ktorý sa nemôžete na sto percent starať je také...smutné. František má na dome opadanú omietku a stena je vlhká. Kvôli susedovi, ktorý ho nepustí na pozemok, sa cíti byť bezmocný.

"Ako mám chrániť svoj majetok, keď mi sused nedovolí ošetriť dom, ktorý bol postavený pred 65-mi rokmi na hranici pozemkov? Vlhkosť preniká do budovy a znehodnocuje celú stavbu. Mestský stavebný úrad nám nevie pomôcť a na písomné žiadosti sused odpovedá negatívne," hovorí František.

Práva sú precízne upravené

Práva medzi vlastníkmi susediacich nehnuteľností sú v Občianskom zákonníku veľmi precízne upravené. Konkrétne v §127, ktorý má neoficiálny názov "Susedské práva".

"V jednom ustanovení tohoto paragrafu je dôsledne povedané, že každý vlastník nehnuteľnosti musí vlastníka susediacej nehnuteľnosti pustiť na svoju nehnuteľnosť za účelom obhospodárenia susediacej nehnuteľnosti," informuje právnička Bronislava Pavelková.

Môže požiadať súd

Sused si musí túto povinnosť splniť. Nemá právo odmietnuť Františkovi vstup na pozemok. Keďže suseda už písomne požiadal o vstup a ten odmietol alebo nereagoval, môže požiadať súd.

"O uloženie povinnosti umožniť vstup na pozemok v zmysle §127 za účelom obhospodárenia vlastnej nehnuteľnosti s tým, že sa presne určí doba a za akým účelom," dodáva Pavelková.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy