Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko-ukrajinskú hranicu zachvátil požiar
Zdielať na

Slovensko-ukrajinskú hranicu zachvátil požiar

UBĽA / Peklo sa včera rozpútalo tesne za našou východnou hranicou. Asi dvojkilometrový horiaci pás videli obyvatelia pohraničných dedín priamo zo svojich dvorov. Oheň sa postupne dostal z ukrajinskej strany až k nám. Slovenskí hasiči boli v pohotovosti.

Úradoval silný vietor

Asi desaťmetrové plamene bolo vidieť už zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Oheň sa šíril medzi dvoma hrebeňmi, na úseku asi kilometer a pol. Plamene sa dostali až tesne ku hraničným kameňom, tu ich nohami uhasila hliadky hraničnej polície.

Hrozba, že by sa mohli rozšíriť aj na slovenskú stranu tu však bola pre silný vietor aj naďalej. Desiatky hasičov z Košického a Prešovského kraja boli v pohotovosti od šiestej večer. "Pripravení zasiahnuť boli hasiči z hasičských staníc v Sobranciach, Michalovciach, Veľkých Kapušanoch, v Humennom, v Snine a zo Záchrannej brigády v Humennom," uviedla hovorkyňa HaZZ Zuzana Farkasová.

Blato po kolená, strmý kopec, ťažko prejazdný terén

Východná hranica je povestná svojou nedostupnosťou. Slovenskí hasiči sa s technikou nemali šancu dostať až na hrebeň. Postupne ich preto hliadky vyviezli v terénnych autách a na štvorkolkách.

Požiarne hadice ale vymenili za lopaty a špeciálne vaky na vodu. "Tieto hrabanky s lopatami a keď by horel peň a drevo tak potom s vodou, lebo lopatou sa to už nedá uhasiť," opisuje veliteľ zásahu HaZZ Snina Milan Kubaljak.

Hasiči museli zostať na slovenskej strane

Aj keď sa oheň priblížil tesne k našej hranici, hasiči museli zostať stáť na slovenskej strane. Ak by sa ho rozhodli uhasiť, znamenalo by to nelegálne prekročenie hraníc.

Sninskí hasiči museli v tejto oblasti dodržiavať prísne pravidlá a riadiť sa pokynmi hraničných policajtov. Na ukrajinskú stranu nebolo možné prejsť, rovnako sa nikto nemohol pohybovať svojvoľne bez doprovodu hliadky. Asi po štyroch hodinách požiar zlikvidovali ukrajinskí hasiči.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy