Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zakázať ľuďom zbrane? Tým sa nič nevyrieši, tvrdia odborníci
Zdielať na

Zakázať ľuďom zbrane? Tým sa nič nevyrieši, tvrdia odborníci

CHICAGO / V americkom Chicagu sa rozhodli, že zakážu na území mesta predaj zbraní. Počet vrážd síce klesol o 17 percent, ale je stále vyšší ako v New Yorku či v Los Angeles. My sme sa pozreli aj na to, ako to vyzerá s predajom zbraní u nás a či by vôbec takýto zákaz mohli prijať napríklad v našom hlavnom meste.

Súd rozhodol: Zákaz predaja zbraní je neústavný

Americký najvyšší súd prehlásil zákaz predaja zbraní či darovanie medzi príbuznými v Chicagu za protiústavný. I keď jeho cieľom bolo znížiť počet násilností, zašiel príliš ďaleko. Zákaz bol totiž v rozpore s právom na držanie a nosenie zbrane pre sebaobranu.

Majitelia obchodov so zbraňami zastávajú názor, že úplný zákaz predaja nič nevyrieši. "Akýkoľvek kriminálnik, ktorý chce mať zbraň, ju mať bude. Zákony sú pre ľudí, čo ich dodržiavajú," vraví majiteľ obchodu so zbraňami. 

Mesto Chicago sa proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu môže odvolať. Zaujímalo nás, či by takýto zákaz predaja zbraní chceli aj naši občania a či by vôbec bratislavský magistrát mal možnosť predaj zakázať.

Na rozdiel od Spojených štátov amerických u nás strelná zbraň nie je tak ľahko dostupná. Aj napriek novým zákonom, ktoré stále viac sprísňujú a kontrolujú predaj zbraní, zaobstarať si strelnú zbraň v Kalifornii je pomerne jednoduché. 

Strelná zbraň na Slovensku nie je voľne dostupná. Jej predaj je viazaný na strelný preukaz, ktorý vydáva polícia. A to po posúdení odbornej, zdravotnej či psychickej, spôsobilosti žiadateľa.

V závislosti od druhu či kategórie strelnej zbrane je potrebné aj nákupné povolenie. "Predaj strelných zbraní je možný len na základe licencie, ktorú vydáva polícia. Obec môže svojím všeobecne záväzným nariadením upraviť predaj strelných zbraní, avšak nemôže ho úplne obmedziť," potvrdila hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

Upraviť v tomto prípade znamená tak akurát otváracie hodiny. Podobne ako pri regulácii predaja alkoholu. "Mesto ani neuvažovalo a ani nemôže rozhodovať o tom, či bude alebo nebude predávať strelné zbrane," vysvetlil hovorca Magistrátu mesta Bratislava Stano Sčepán.

Štatistika nelegálnych zbraní neexistuje

Naša polícia nemá k dispozícii napríklad štatistiku zaistených nelegálnych zbraní. Práve nimi sa totiž častokrát pácha trestná činnosť. "To znamená nie tie ktoré sú registrované, evidované štátom," dopĺňa predajca zbraní Jozef Vránsky.

Väčšinou ide o zbrane kradnuté či z prvej alebo druhej svetovej vojny. No a v poslednej dobe vzrástol aj počet zbraní z krajín s vojnovými konfliktmi. "V porovnaní s predošlým obdobím sa minulý rok oproti ostatným počet prípadov vrážd, úmyselných ublížení na zdraví a zabití použitím strelnej zbrane znížil," potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Michal Slivka.

To potvrdzujú aj štatistiky policajného prezídia. Do konca novembra minulého roka polícia eviduje 10 prípadov vrážd a dve zabitia, pri ktorých páchateľ použil strelnú zbraň. V 10 prípadoch páchateľ použil úmyselne zbraň s cieľom ublížiť na zdraví druhej osobe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy