Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Marihuana je škodlivá: Viac, ako ste si mysleli...
Zdielať na

Marihuana je škodlivá: Viac, ako ste si mysleli...

BRATISLAVA / Hovorí sa o nej, že je neškodná a pri jej užívaní vlastne o nič nejde. Odborníci ale varujú a tvrdia, že aj keď marihuana môže v medicíne pomôcť, pre mladý organizmus je rovnako nebezpečná ako tvrdá droga.

Marihuanu užívajú najmä mladiství

Pred niekoľkými dňami popradskí policajti zaistili marihuanu, z ktorej sa dalo vyrobiť vyše 120 jednorázových dávok. Banskobystrickí muži zákona zas tento týždeň zhabali sušinu, z ktorej mohli díleri predať vyše 30 000 dávok.

Mnohí ale kývnu rukou a tieto akcie policajtov vôbec nepovažujú za úspech. Veď ide iba o marihuanu. Podľa niektorých neškodnú drogu. Najsmutnejšie ale je, že túto drogu užívajú najmä mladiství. Podľa odborníkov je látka THC 9, ktorú jointy obsahujú, práve pre túto vekovú skupinu mimoriadne nebezpečná.

Aj po malej dávke ostáva v tele veľmi dlho. "Je potrebné takmer 150 dní, aby testy boli boli úplne čisté (negatívne)," vraví klinická psychologička Mária Gažiová.

Mladí sa stávajú ľahostajnými

Látka sa zachytáva v mozgovej kôre a tým ovplyvňuje správanie a pohľad na svet. Mladí sa stávajú ľahostajnými. Keď sú v eufórii, marihuana pocit zosilní. Depresiu zas prehĺbi a môže privolať samovražedné sklony. Aj po skončení závislosti ostáva v tele a následky sa môžu dostaviť aj o niekoľko rokov neskôr.

Na strane druhej ale odborníci priznávajú, že marihuana vie stlmiť fyzickú bolesť a aj liečiť. No nie ako joint z THC 9 v rukách neplnoletého chlapca či dievčaťa. "Ja by som to podporovala len v takejto podobe, aby to bolo u ľudí, ktorí trpia chronickými bolesťami," dodáva klinická psychologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy